Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte gått in i min butik efter jordbävningen – det är inte säkert” säger butiksägaren Mücahit Cevahir i Gaziantep. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Möjliga fuskbyggen upprör i Turkiet efter jordbävningen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals hus förvandlades till ruiner medans andra, ibland precis bredvid, höll sig uppräta. Nu lyfts frågorna om fuskbyggen i Turkiet samtidigt som dödssiffran i landet närmar sig 20 000.

– Det är väldigt märkligt. Vi har sett exempel på två exakt likadana hus där ett rasade ihop totalt och ett stod kvar, säger SVT:s reporter Samir Abu Eid på plats i Turkiet.

Fem dagar efter jordbävningen drogs sex människor från samma släkt fram levande ur rasmassorna i den turkiska staden Iskenderun.

På flera platser i Turkiet som plågades av jordbävningen står vissa hus intakta bredvid de som totalt raserat.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

– Man ser det på så många ställen och samtidigt har Turkiet har problem med fuskbyggen och korruption i byggbranschen. Så någonting måste det vara, säger Samir Abu Eid.

Butiksägaren Mücahit Cevahir i staden Gaziantep vågar inte gå in i sin butik trots att byggnaden står där intakt.

– Vi litar inte på byggnadskonstruktionen eller någonting, säger han till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fuskbyggen misstänks i Turkiet när ett hus rasar och ett likadant står kvar, enligt SVT:s korrespondent på plats. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet