Pojke omringad bärs ut av sin mamma och räddningspersonal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra dagar efter jordbävningen kunde 17-årige Adnan räddas. Han drogs ut under en av de stora byggnaderna som rasat i turkiska staden Gaziantep. Foto: AP

Sex personer räddade fyra dygn efter skalven

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer har hittats vid liv i Turkiets rasmassor – mer än 100 timmar efter jordskalvet.

Men trots att flera personer räddats runt fyra dygn efter jordskalven minskar nu snabbt chanserna att hitta fler överlevande. Närmare 22 000 dödsoffer har krävts och antalet befaras öka.

Antalet döda räknas i Turkiet till över 18 000 och i Syrien till över 3 300. Kroppar ligger invirade i filtar, mattor och presenningar på gator i städer där bårhusen är fulla.

Tiotusentals människor är skadade och många har förlorat sina hem. Flygbilder över skalvområdet visar hur hela stadsdelar med höghus reducerats till tvinnad metall, pulveriserad betong och exponerade ledningar.

Tvingades dricka sitt urin

Under natten till fredagen, tidigt i gryningen, räddades en 17-åring i turkiska Gaziantep till jubel och glädjetårar från pojkens anhöriga. Han hade då varit fångad i en källare under rasmassorna i 94 timmar och druckit sin egen urin för att överleva.

– Tack Gud att ni kom, sa pojken när han omfamnades av sin mamma.

Enligt experter är det möjligt för människor att överleva i rasmassor i över en vecka, men vinterkylan gör att chanserna snabbt minskar. Därför skiftar räddningsarbetet nu alltmer fokus från att hitta överlevande till att vårda skadade och riva farligt instabila byggnader.

PKK pausar

I den turkiska staden Kahramanmaras har letandet efter överlevande dock fortsatt, samtidigt som mycket tyder på att människor under rasmassorna redan har avlidit.

Vintervädret och skadade vägar har försenat räddningsinsatser. Turkiets regering får fortsatt kritik för att hjälpen i många områden dröjt, framför allt i den hårt drabbade provinsen Hatay.

På fredagen uppger gerillarörelsen Kurdistans arbetarparti (PKK), terrorstämplad av EU och USA, att man pausar sina aktiviteter till följd av katastrofen ”så länge den turkiska staten inte angriper”. PKK har sedan 1984 bedrivit ett väpnat uppror mot den turkiska staten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning av jordbävningen i Turkiet – på 60 sekunder. Foto: TT/AP/EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.