Här är hela tidslinjen: Så gick det till när en 58-årig man greps misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Trump i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är hela tidslinjen: Så gick det till när en 58-årig man greps misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Trump i år. Foto: TT

Mordförsök på Donald Trump i Florida

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump utsattes på söndagen för ett misstänkt mordförsök vid en golfanläggning i Florida. En man har gripits för dådet. Här kan du följa det senaste om händelseutvecklingen.

Mordförsök på Donald Trump

Ryan Routh ställs inför federal domstol

Ryan Routh, den man som uppges vara misstänkt för det andra mordförsöket på Donald Turmp har nu anlänt till federal domstol i Florida, rapporterar CNN.

Enligt CNN var både Rouths händer och fötter fängslade när han eskorterades till domstolen.

Ryan Routh anklagas för två federala vapenbrott, rapporterar CNN.

Ytterligare anklagelser kan väckas under utredningens gång.

Rättelse: I en tidigare version av inlägget uppgavs felaktigt att den misstänkte åtalats för två vapenbrott. Det är nu ändrat till ”anklagas” som är det korrekta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åsberg: "Förändrar läget för Demokraterna"

Det misstänkta mordförsöket på Donald Trump lär få konsekvenser för det kommande valet, enligt SVT:s utrikesreporter och tidigare USA-korrespondent Stefan Åsberg. För Demokraterna, som drivit en hård linje mot Trump i valrörelsen, kan händelsen innebära att man behöver tänka om.

– Risken är att mycket sympatier går över på Trumps sida om man går på för hårt, säger han i Morgonstudion.

Trump: "Plötsligt hörde vi skott"

Donald Trump uttalar sig för första gången om händelseförloppet vid det misstänkta mordförsöket på söndagen, i en intervju som sändes på X.

Expresidenten berättar att han befann sig på golfbanan i Florida tillsammans med några vänner.

- Plötsligt hörde vi skott som avlossades. Jag skulle tro att det handlade om fyra-fem stycken, säger han enligt CNN.

Det visade sig att skotten avfyrats av en Secret service-agent, som sköt mot platsen där han sett en gevärspipa.

I intervjun berömmer Trump Secret Service och säger att de gjorde "ett fantastiskt jobb". Han hyllar även vittnet som tog registreringsnumret på den misstänktes bil, vilket ledde fram till gripandet.

Trump om 58-åringen: "Väldigt farlig man"

Den 58-årige man som sitter frihetsberövad efter det misstänkta mordförsöket på Donald Trump är en "mycket farlig man", säger presidentkandidaten.

– Nu befinner han sig bakom galler och det kommer han förhoppningsvis att göra under lång tid. Han är en farlig person, en väldigt farlig person, säger Trump i intervjun, som sändes på X.

I den sa han att han var tacksam att Joe Biden hört av sig till honom:

– Det var väldigt fint av honom att ringa upp och höra om jag var okej.

"Golfrundan inte på Trumps schema"

Donald Trump skulle inte ha spelat golf under söndagen. Golfrundan fanns inte på hans schema och var enligt Secret Service-chefen Ronald Rowe Jr. en så kallad. ”off the record”-rörelse, säger han på en presskonferens.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Dokument: Routh ska ha väntat vid golfbanan i 12 timmar

SVT Nyheter har tagit del av domstolsdokument som visar att Ryan Routh, den man som misstänkts för det andra mordförsöket på Donald Trump, befann sig vid golfbanan i nästan 12 timmar, innan han konfronterades av Secret Service.

Enligt dokumenten Rouths mobiltelefon befunnit sig nära trädlinjen på golfbanan från klockan 01.59 på natten fram till klockan 13:31 samma dag.

Han ska även ha kört en stulen bil när han stoppades av polis, enligt dokumentet.

Se hur det misstänkta mordförsöket på Donald Trump gick till i videon ovan.

Trump: Biden-Harris retorik bakom mordförsöket

President Biden och vice president Harris retorik är det som ligger bakom det senaste mordförsöket på Donald Trump, hävdar han själv i en exklusiv intervju med Fox News Digital.

– Deras retorik gör att jag blir beskjuten, när det är jag som ska rädda landet som de förstört — både från in- och utsidan, säger Trump till Fox News Digital.

I intervjun anklagar han även Biden och Harris för att vara ett hot mot demokratin.

– De här människorna är de som förstör landet, säger Trump till Fox News Digital.

Varken Biden eller Harris har i nuläget kommenterat Trumps uttalande, enligt Fox News Digital.

Biden: Secret Service behöver mer hjälp

Secret Service, som bland annat ansvarar för beskyddet av amerikanska presidenter och presidentkandidater, behöver mer hjälp. Det säger USA:s president Joe Biden till reportrar på måndagen efter det misstänkta mordförsöket mot presidentkandidaten Donald Trump på söndagen.

Biden säger att han ännu inte har tagit del av den fullständiga rapporten om vad som skedde vid Donald Trumps golfklubb i Florida. Han uttrycker också tacksamhet över att den tidigare presidenten är oskadd.

Zelenskyj: Glad att Trump är trygg

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj stämmer in i kören av världspolitiker som fördömer det misstänkta mordförsöket mot Donald Trump.

På X skriver han att han är glad att höra att Trump är oskadd och trygg.

"Vår princip är att rättssäkerhet är av allra största vikt och att politiskt våld inte hör hemma någonstans i världen", skriver han vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vittnet Daniel såg gärningsmannen gripas

Floridabon Daniel Rodriguez var ute och körde på motorvägen tillsammans med sin familj. Då blev han vittne till gripandet av den 58-årige man som är misstänkt för att ha försökt mörda Donald Trump.

– Det gav mig verkligen insikt om hur osäkra vi är som land eftersom... eftersom livet är så kort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.