• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar vi har. Barnen på Samoa har masker för att skydda sig medan de väntar på att vaccineras i Apia Samoa. Foto: TVNZ via AP

Myndigheter stängs på Samoa för att stoppa mässlingsutbrott

Publicerad

Skolorna har redan stängts och nu slår även önationens myndigheter igen för att befolkningen ska kunna massvaccineras.

Sedan mässlingsutbrottet startade i slutet av oktober har 3728 personer smittats. 53 har dött, varav 48 är barn under fyra år. Det rapporterar TT.

För drygt två veckor sedan utlyste Samoa undantagstillstånd och stängde landets skolor. Då hade 716 fall upptäckts och sex personer dött, skriver The Guardian.

Men åtgärderna lyckades inte få stopp på utbrottet, utan smittan har fortsatt att spridas. Under måndagen kom uppgifter om att antalet insjuknade har femfaldigats och antalet dödsfall är nio gånger så många som i mitten av november.

57 000 har vaccinerats

I ett nytt försök att stoppa sjukdomens framfart har landet nu beslutat att på torsdag och fredag stänga viktiga samhällsfunktioner och departement för att även offentligt anställda ska kunna vaccinera sig. I november utlyste regeringen nödläge och införde obligatorisk vaccinering. Sedan dess har 57 000 av Samoas 200 000 invånare fått mässlingsvaccin, skriver Hufvudstadsbladet.

Vaccinationsnivån har varit mycket låg i landet, bara omkring 31 procent jämfört med de 95 procent som rekommenderas för mässling av Världshälsoorganisationen, vilket har gjort ett utbrott av den här storleken möjligt.

Förra året stoppades landets vaccinationsprogram tillfället efter att två barn dött efter att de fått vaccin. Det visade sig att barnen istället dött av felaktiga mediciner de fått, men skepsisen mot vaccinet lever kvar, skriver TT.

”Önationer är speciella”

Adam Roth är specialistläkare och chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten. Foto: Pressbild

Men det är inte bara en låg vaccinationsnivå och skepsis som är orsaken till att det blivit så allvarligt på Samoa, menar Adam Roth som är specialistläkare och chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

– Önationer är speciella. Smittor kommer inte in så ofta och då hinner de samla på sig stora grupper som är mottagliga. När smittan väl kommer blir det allvarligare. Det beror också på hälsosystemet i övrigt. En hög dödlighet är tecken på andra problem i samhället, säger han.

Hög dödlighet

Det är ännu så länge preliminära siffror, men dödligheten i Samoas mässlingsutbrott verkar vara hög – cirka 1,5 procent av de smittade har avlidit. Jämför man med Europa så var dödligheten bland mässlingsfall runt 0,09 procent under 2018.

Att antalet dödsfall mångdubblats de senaste veckorna trots att många vaccinerats kan delvis bero på att det tar ett tag innan det börjar verka.

– Får man sin första dos så har man ett bra skydd först efter ett par veckor. Det är inte heller ovanligt att dödligheten är som störst i början av ett utbrott innan man sett till att få vårdrutiner på plats och ger rätt vård i tid, säger Adam Roth.

Att de flesta som avlidit är små barn är tyvärr inte förvånande.

– Barn som smittas av mässling före fem års ålder löper större risk att avlida än barn som smittas senare i livet, säger Adam Roth.

Mest smittsamma sjukdomen

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna vi har. Därför krävs en väldigt hög vaccinationsnivå för att utbrott inte ska ske.

– I Sverige får över 97 procent av tvååringar den första dosen mässlingsvaccin, och den andra dosen fås av 95 procent. Det är bland den bästa vaccinationstäckningen i världen, säger Adam Roth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.