Ukrainska attacker mot ryska oljeraffinaderier

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var behöver drönaren träffa för att orsaka maximal skada? Se vad som skiljer de effektiva och ineffektiva attackerna åt i klippet. Foto: Ryska katastrofhanteringsmyndigheten/Reuters/Henrik Sköld

Nålstick eller smockor – hur mycket skada gör Ukrainas raffinaderiattacker?

Uppdaterad
Publicerad
SVT Verifierar ·

Ryska oljeraffinaderier har attackerats minst 38 gånger sedan februari 2022, enligt data från Armed Conflict Location and Event Data Project, ACLED.

Men hur påverkar attackerna den ryska krigslogistiken? SVT Nyheter har kartlagt händelserna.

– Det kan mycket väl vara där kriget avgörs på lång sikt, säger Henrik Wachtmeister, forskare i globala energisystem vid Uppsala universitet.

Den ryska oljeindustrin är under hård press. Väst har infört sanktioner – något de ryska oljeföretagen försöker kringgå på olika sätt. Samtidigt har Ukraina inlett en drönarkampanj mot raffinaderierna.

SVT Verifierar

Ska kapa intäkterna

Syftet med attackerna är dels att slå mot Rysslands exportintäkter, och dels att försvåra bränsletillförseln till den ryska militären.

Genom att slå mot raffinaderier kan man uppnå de målen – utan att nämnvärt höja det globala priset på olja, enligt Henrik Wachtmeister.

– Ryssland har fortfarande möjlighet att exportera råoljan direkt, men det blir mindre lönsamt än att exportera färdiga produkter som bensin, diesel och flygbränsle, säger han.

Effekt på exportsiffrorna

De ryska oljeexportsiffrorna pekar mot att Ukrainas strategi har haft effekt, enligt Wachtmeister.

– Vi har sett att produktexporten har gått ner över 20 procent under våren, samtidigt som råoljeexporten har gått upp. Det finns andra faktorer som också spelar in, men att de här förändringarna sker samtidigt som raffinaderikapaciteten faller tyder på att de har med attackerna att göra.

Ryssland reparerar

På senare tid har dock trenden vänt och produktexporten börjat öka.

– Det tyder på att man lyckats reparera snabbt och fått igång flödet igen. Det kommer bli en dragkamp framöver mellan de ukrainska drönarna och Rysslands förmåga att reparera och skydda, säger Henrik Wachtmeister.

Kan påverka armén

Om attackerna fortsätter och det blir brist på diesel och bensin kommer den ryska militären sannolikt påverkas, tror Wachtmeister.

– Men Ryssland kommer prioritera sina väpnade styrkor och runt 40 procent av raffinaderikapaciteten är utanför de nuvarande ukrainska drönarnas räckvidd. Så även om det blir mer problematiskt att förse militären kommer det inte bli total soppatorsk.

Tre exempel på oljeraffinaderiattacker

1. Tuapse – 17 maj 2024

Oljeraffinaderiet i Tuapse vid Svarta havskusten hade varit nedstängt i tre månader sedan den senaste drönarattacken när det kom ytterligare en den 17 maj. Bilder tyder på en direkt träff mot ett destillationstorn. Inga rapporterade dödsfall.

2. Volgograd – 12 maj 2024

Under natten sköt ryska styrkor ner en ukrainsk drönare över Volgograds oljeraffinaderi i sydvästra Ryssland. Spillrorna föll ner och exploderade, vilket orsakade en stor brand. Inga rapporterade dödsfall.

3. Samara – 28 juli 2023

En explosion inträffade vid ett oljeraffinaderi i Samara, runt 80 mil från den ukrainska gränsen. Rysk polis grep en man misstänkt för att ha placerat ut en sprängladdning. Enligt polisen ska mannen tidigare ha bott i Ukraina.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet