Världens största våtmark står i lågor: ”Ofattbart många bränder”

Uppdaterad
Publicerad

Världens största våtmark i brasilianska Pantanal brinner. Inte en enda människa har dött – istället är det djuren som drabbas.

– Vissa djurarter kan fly därifrån, men många hinner inte iväg, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF.

Hittills har 100 000 bränder härjat i Sydamerika i år.

– Det är ett allvarligt läge och det tragiska är att det är en kraftig ökning i våtmarksområden, säger regnskogsexperten Olle Forshed.

Brasilianska Pantanal, världens största våtmarksområde på nästan 200 000 kvadratkilometer, har haft 12 000 bränder. Bilder från förödelsen visar döda kajmaner med gapande käftar, ett sista försök att kyla sig, rapporterar Reuters.

Få djur kan räddas

Lokala veterinärer och biologer berättar för nyhetsbyrån att de har stött på jaguarer med mycket svåra brännskador – och massvis med förkolnade djur.

– Det är många tapirer och apor, säger veterinären Jorge Salomao Jr.

Få djur kan omhändertas. Räddningsaktionerna försvåras av att individerna ofta befinner sig i områden långt från bebyggelse och vägar.

Hur många djur som hittills kan ha omkommit i Pantanal är svårt att uppskatta, menar Forshed. Det man kan göra för att få en uppfattning är att titta på hur det har sett ut vid tidigare bränder.

– I Australien var det tre miljarder djur som dog, säger han.

”En enorm livsförlust”

I Sydamerika har bestånden med ryggradsdjur gått ner med 94 procent sedan 1970, enligt WWF:s senaste rapport. Och bränderna lär inte underlätta situationen.

– Djuren drabbas troligtvis väldigt hårt. Framför allt är det groddjur och salamandrar som påverkas, säger Olle Forshed och fortsätter:

– Bränder, avskogning och klimatförändring. Allt det här bidrar till en enorm livsförlust.

”Mänsklig påverkan”

Det finns flera anledningar bakom varför det brinner i ett område som egentligen borde vara vått, menar Forshed:

– Klimatförändringar kan spela stor roll. När det blir lite torrare bildas mer döda grenar och löv som ligger kvar på marken, och så plötsligt börjar det brinna.

Men det brinner inte bara på grund av ett torrt år.

– Det är också mänsklig påverkan. I Amazonas förra året fanns en tydlig koppling mellan avskogning och vilka områden som brann, säger Forshed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.