Organisationen Open Arms skriver i sociala medier att man på lördagen räddade 19 personer, de flesta från Syrien, från en gummibåt på internationellt vatten utanför Libyen.
Samma dag räddades 59 personer från Syrien, Egypten, Sudan och Eritrea från en oljeplattform på internationellt vatten utanför Tunisien.
Under natten till söndag plockade organisationen upp 294 personer, de flesta från Egypten, från en överfylld båt söder om Malta. Några behövde sjukvård och flera led av uttorkning efter att ha varit ute till havs i flera dagar, enligt organisationen. Open Arms uppgav på söndagen att man under en av räddningsaktionerna påträffat en död man ombord på en migrantbåt som ska ha skjutits av flyktingsmugglare.
Många barn räddades
En fotograf från nyhetsbyrån AP berättar att under varje räddningsaktion kastade sig desperata människor i vattnet, vilket försvårade räddningsarbetet. Av de totalt nästan 400 personer som räddades i helgen ska ett 60-tal ha varit barn.
På söndagskvällen sökte fortfarande Open Arms efter en hamn som var villig att låta organisationens fartyg med samma namn lägga till och låta migranterna gå iland. På måndagsmorgonen hade fartyget kunnat lägga till i en hamn norr om Valencia i Spanien enligt sajten Marinetraffic.
Farlig flyktväg – tusentals döda
Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har nästan 95 000 personer hittills i år tagit sig till Europa den farliga vägen över Medelhavet, och över 1 200 personer saknas eller har dött. Människorättsorganisationen Human Rights Watch är fortsatt kritiska mot EU-ländernas hantering av migrantsituationen på Medelhavet. Sedan 2014 har enligt organisationen nästan 25 000 migranter dött på Medelhavet.
”EU har avsagt sig sitt ansvar för att garantera sök- och räddningsinsatser i Medelhavet. Inga EU-fartyg patrullerar aktivt i närheten av de platser där de flesta båtar hamnar i sjönöd”, skrev Judith Sunderland från Human Rights Watch förra veckan i en analys på organisationens hemsida.
I augusti flydde nästan 21 000 personer till Europa över Medelhavet och hittills i september är samma siffra drygt 12 000. De flesta kommer enligt UNHCR från Tunisien, Egypten, Bangladesh, Syrien och Afghanistan.