Rysk mobilsering nära Ukrainas gränser har skapat nya farhågor för anfall. Moskva har avfärdat alla sådana anklagelser och påtalat Nato-länders militära aktivitet nära Rysslands gränser i Baltikum, Svarta havet och på Balkan.
– Vi måste vara klarsynta och realistiska när det gäller de utmaningar vi står inför, och det vi ser är en betydande stor rysk militär uppbyggnad, sade Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel tillsammans med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, rapporterar Reuters.
Stoltenberg uppgav att han vill inte spekulera i Rysslands avsikter, men tillade:
– Vi ser ovanligt stora truppsammandragningar, och vi vet att Ryssland tidigare har varit berett att använda sin militära kapacitet för att utföra fientliga handlingar mot Ukraina.
100 000 soldater
Enligt tidigare uppgifter ska Ryssland ha mobiliserat omkring 100 000 soldater nära Ukrainas gränser de senaste veckorna. Stoltenberg kritiserar detta eftersom han anser att det minskar varningstiden om Ryssland bestämmer sig för att ”genomföra en aggressiv militär aktion mot Ukraina”.
Enligt uppgifter till SVT från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är den ryska mobiliseringen ovanligt stor för den här tiden på året.
Samtidigt signalerar USA tydligt att de på söndagen levererade omkring 80 ton ammunition, enligt ett meddelande från den amerikanska ambassaden i Kiev.
Utöver detta har både ryskt och amerikanskt strategiskt bombflyg med kapacitet för kärnvapen nyligen genomfört flygningar i regionen.
Macron kontaktade Putin
Frankrikes president Emmanuel Macron talade i telefon med den ryske ledaren Vladimir Putin på måndagen, uppger Reuters.
Macrons besked till Moskva var tydligt: Frankrike är berett att försvara Ukrainas territoriella integritet.
Även Storbritannien upprepade på måndagen sitt uttalade militära stöd till Ukraina om Ryssland anfaller.
Vårens mobilisering
I våras genomförde Ryssland en liknande mobilisering med över 100 000 soldater nära Ukrainas gränser. Ryssland uppgav senare att de drog tillbaks soldaterna, men det förekom samtidigt uppgifter om att vapen lämnats kvar i regionen.
Annekteringen
I mars 2014 uppgav ordföranden för Ukrainas nationella säkerhetsråd att Ryssland hade samlat nära 100 000 soldater vid gränserna mot Ukraina. Detta skedde strax efter Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön.