”Sverige och Finland kan räkna med vårt fulla stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland är praktiskt taget redan medlemmar i Nato och kommer välkomnas med öppna armar om de ansöker om medlemskap. Det säger den tyska utrikesministern Annalena Baerbock efter Natoländernas utrikesministermöte i Berlin.

Ministrar från 30 länder befinner sig på plats i den tyska huvudstaden. Under två dagar har man haft överläggningar tillsammans med sina svenska och finländska kollegor. Mötet skulle egentligen främst handla om Ukraina samt Natos upprustning i Östeuropa. Men huvudfokus kom i stället att ligga på Sveriges och Finlands förmodade Natoansökan.

– Vi kommer att respektera vilket beslut de än fattar, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som medverkade via länk på grund av en tidigare covid-19 infektion.

Sverige och Nato

– Sverige och Finland är Natos närmaste partners. Deras medlemskap skulle öka vår gemensamma säkerhet, visa att Natos dörr är öppen och att aggressioner inte betalar sig, fortsatte Stoltenberg.

Därefter informerade generalsekreteraren om att medlemsländerna diskuterat det fortsatta stödet till Ukraina, alliansens försvar och de konsekvenser kriget i Ukraina kan generera på längre sikt.

– Det inkluderar vår position gentemot Ryssland, sa Stoltenberg.

”Praktiskt taget redan medlemmar”

Vid podiet i Berlin tog Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock plats. Även hon tog upp Sveriges och Finlands eventuella medlemskap.

– Sverige och Finland är inte bara våra vänner och partners. De har dessutom sedan länge varit medlemmar i vår europeiska familj. Därför kan de räkna med vårt fulla stöd, oavsett vilket beslut de fattar. Natos dörr står öppen. Vi kommer ta emot dem med öppna armar, säger Baerbock och fortsätter:

– De är praktiskt taget redan medlemmar i Nato men utan att ha medlemsstatus.

Ett betydande fokus ägnades också åt att diskutera Turkiets skeptiska inställning till Sverige och Finlands eventuella medlemskap.

– Turkiet är en viktig allierad och de har uttryckt vissa farhågor. Vi kommer sitta ner och diskutera dessa farhågor som vi alltid gör inom Nato. Jag är övertygad om att vi kommer hitta en överenskommelse och konsensus om hur vi ska gå vidare med frågan om medlemskap, säger Jens Stoltenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet