SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om varför Netanyahus till USA är kontroversiell: ”Anhöriga till gisslan har krävt vapenvila”. Foto: SVT

Netanyahu: ”USA och Israel måste stå sida vid sida”

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tackar USA och president Joe Biden för stödet under kriget i Gaza. De som protesterar mot landets krigföring kallar han ”Irans nyttiga idioter”

– Jag kom för att försäkra er om att vi kommer vinna, sade Netanyahu i ett tal inför den amerikanska kongressen.

Benjamin Netanyahu möttes av stående ovationer när han inledde sitt tal inför kongressen. Han beskriver kriget mellan Israel och Hamas som ”en kamp mellan barbari och civilisation”.

– Det är en sammandrabbning mellan dem som förhärligar döden och dem som helgar livet, sade han i talet.

Krig mellan Israel och Hamas

Netanyahu återberättade händelserna vid Hamas massaker på israeler den 7 oktober. Han betonade vikten av att de anhöriga till gisslan – av vilka vissa var närvarande i kongressen – får hem sina kära.

Tillbakavisar folkmordsanklagelser

Den krigsföring som Israel för mot Hamas har mötts av stark kritik runt om i världen vilket Netanyahu vid flera tillfällen motsatte sig.

– Det skandalösa förtal som utmålar Israel som rasistiskt och folkmordsbenäget syftar till att underminera Israel, demonisera den judiska staten och demonisera judar överallt, sade han.

Internationella brottsmålsdomstolen i Haag har bland annat kritiserat Israel för att de försätter Gazas befolkning i svält, något som Netanyahu menar är ”totalt nonsens”. I talet förnekade han även alla anklagelser om krigsbrott mot palestinier.

– IDF har just släppt miljontals flygblad, skickat miljontals textmeddelanden, ringt hundratusentals telefonsamtal för att få palestinska civila ur farozonen. Men samtidigt gör Hamas allt i sin makt för att försätta palestinska civila i fara, sade han.

Under sitt nästan 52 minuter långa tal nämnde premiärministern inte förhandlingar om vapenvila, trots månader av internationellt tryck.

Planer för Gaza efter kriget

Netanyahu talade även om planerna efter kriget som han beskriver som ”ett nytt Gaza”.

– Israel strävar inte efter att bosätta sig i Gaza. Men under överskådlig framtid måste vi behålla den övergripande säkerhetskontrollen där för att förhindra att terrorn återuppstår, säger han.

Stora protester utanför

Samtidigt som talet pågick samlade tusentals demonstranter utanför kongressbyggnaden Kapitolium för att protestera mot Israel och kräva att USA upphör med allt stöd till landet. Under sitt tal kallade Netanyahu demonstranterna för ”Irans nyttiga idioter”.

50 demokrater valde att bojkotta Netanyahus tal, bland andra den tidigare talmannen Nancy Pelosi.

Pro-palestinsk demonstration i Washington D.C.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstranter samlades i Washington för att protestera inför Benjamin Netanyahus tal i amerikanska kongressen. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet