Den nordkoreanska regimstyrda tidningen Rodong Sinmun liknar övningen vid att hälla ”bensin på en brasa” och menar att den hotar driva situationen ”till den okontrollerbara fasen av ett kärnvapenkrig”.
”Den gemensamma övningen är det starkast uttalade uttryck för fientlighet mot oss, och ingen kan garantera att övningen inte utvecklas till faktiska strider”, heter det vidare i ledarartikeln enligt nyhetsbyrån AFP.
Flera länder deltar
Flera länder deltar i militärövningen, bland andra Australien, Storbritannien, Kanada och Nya Zeeland.
LÄS MER: Sydkorea: ”Inget krig på Koreahalvön”
Kina och Ryssland, som gränsar till Nordkorea, har uppmanat USA och Sydkorea att upphöra med övningarna för att hejda den senaste tidens upptrappade krigsretorik. Men Washington anser att de är nödvändiga.
– De syftar till att vara förberedd om någonting stort skulle inträffa och vi skulle behöva skydda RS, säger Michelle Thomas, talesperson för den amerikanska militären, med hänsyftning på landets officiella namn: Republiken Sydkorea, enligt Reuters.
Upptrissat läge
Spänningarna mellan Nordkorea och USA har trissats upp den senaste tiden efter ett hätskt ordkrig mellan ledarna. USA:s president Donald Trump har bland annat hotat Nordkorea med ”eld och raseri” efter diktaturens senaste test av robotar och landets kärnvapenutveckling.
LÄS MER: Oro i Japan på grund av Nordkoreakonflikten
Nordkorea har å sin sida hotat med att avlossa robotar i vattnen utanför amerikanska baser i Guam i Stilla havet, en plan som diktatorn Kim Jong-Un dock backade från nyligen.
Den sydkoreanska generalen Jeong Kyeong-Doo beskriver situationen i regionen som ”allvarligare än vid något annat tillfälle”.
– Om fienden provocerar, kommer (vår militär) att vedergälla med kraft och beslutsamhet för att få den att ångra sig bittert, säger han enligt AFP.
Bakgrund: Nordkorea och det spända läget
Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.
Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.
Den kommunistiska och isolationistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.
Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram. Det har lett till ytterligare sanktioner från FN och ett hotfullt ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare.