Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan absolut inte tolereras” – hör den japanska vice försvarsministern i klippet. Foto: EPA och Reuters

Nordkorea har avfyrat två nya robotar

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har enligt sydkoreanska och japanska myndigheter under lördagen avfyrat två ballistiska robotar. Robotarna uppges ha landat i havet öster om Sydkorea.

– Detta är en allvarlig provokation som skadar freden, sa den sydkoreanska militären, enligt Reuters.

Både sydkoreanska och japanska myndigheter uppger nu att Nordkorea har avfyrat två misstänkta ballistiska robotar under lördagskvällen, rapporterar bland andra Reuters.

”Kan inte tolereras”

Enligt japanska försvarsmakten har robotarna nått en höjd på nära 100 kilometer och sträckt sig över 350 kilometer.

– Missilattacker från Nordkorea kan inte tolereras, säger japanska vice försvarsministern Toshiro Ino.

Myndigheterna utreder nu vilka slags missiler som Nordkorea har skjutit och man utesluter inte att de kan ha kommit från ubåtar.

Tredje denna vecka

Lördagens uppskjutningar är de tredje från Nordkorea denna vecka. I tisdags avfyrade Nordkorea en robot som flög över Japan för första gången på fem år och i torsdags avfyrades två robotar österut mot Japanska havet.

De senaste robotarna avfyrades bara timmar efter det att USA och Sydkorea avslutat ännu en marinövning utanför kusten till Koreahalvön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.