För första gången bjuder Nordkorea in utländska observatörer till sin testanläggning för kärnvapen.
Experter och journalister från Sydkorea och USA kommer att bjudas in till anläggningen för att bevittna processen när den stängs, uppger nyhetsbyrån AP.
Nordkoreas ledare Kim-Jong-Un uppges ha sagt detta på fredagens toppmöte med Sydkoreas president Moon Jae-In. Det sade Yoon Young-Chan, talesperson för Sydkoreas president på söndagen.
Gömd i bergen
Nordkorea har genomfört alla sex av sina kärnvapentester på testplatsen i Punggye-ri mellan 2006 och 2017, enligt The Guardian och BBC.
Anläggningen är gömd i bergen och är landets enda kända testanläggning.
Ledarna för Nord- och Sydkorea undertecknade på fredagens toppmöte en deklaration om ett gemensamt mål som innebär ”fullständig nedrustning av kärnvapnen på den koreanska halvön” och att kriget mellan länderna är slut.
”Inte en person som avfyrar kärnvapen”
Nästa steg väntas bli ett toppmöte mellan Nordkoreas ledare och USA:s president Donald Trump.
– När vi börjat tala, kommer USA förstå att jag är inte en person som avfyrar kärnvapen mot Sydkorea, Stilla havet eller USA, uppges Kim Jong-Un ha sagt, enligt Yoon Young-Chan.
Kim Jong-Un och vapenprogrammet
Sedan Kim Jong-Un tog makten i Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst det nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.
I början av september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla. I fjol pågick också ett intensivt ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Kim, som bland annat fördes via Twitter. Trump kallade Kim för ”Raketmannen” och hotade att ”totalförstöra” Nordkorea. Kim å sin sida pekade ut Trump som ”mentalt störd”.
Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och total kärnvapennedrustning på Koreahalvön.
Källa: TT