Foto: TT/Rädda Barnen

Norge stängde skolor – då upptäcks inte barn som blir slagna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Norge stängde skolor och förskolor på grund av coronakrisen. Då minskade antalet barn som utsatts för våld och övergrepp hos sjukhusen, vilket bekymrar vårdpersonal.

Det handlar om barn med oförklarliga blåmärken och sår. Barn som misstänks ha blivit utsatta för våld och övergrepp i hemmet och som ofta uppmärksammas av skolpersonal eller andra utomstående vuxna.

– Vi är väldigt bekymrade över det vi upplever för närvarande, säger Cathrine Monrad Hagen, barnläkare vid Oslo universitetssjukhus, till norska NRK.

Coronapandemin

På sjukhuset undersöker de vanligtvis mellan 10 och 15 barn varje vecka som misstänks ha utsatts för våld och övergrepp. Men sedan Norge stängde alla skolor och förskolor för två veckor sedan har endast ett barn undersökts, enligt Cathrine Monrad Hagen.

Liknande vittnesmål ges av vårdpersonal på flera andra sjukhus i Norge, rapporterar NRK.

Ökad stressnivå

Stressnivån och otryggheten i familjer kan öka när föräldrar jobbar hemifrån, blir permitterade, uppsagda och oroar sig över ekonomin. Det menar Rädda Barnen Sverige som ser en förhöjd risk att unga utsätts för våld och förtryck som en effekt av coronapandemin.

– Vi ser en stor risk med det här. Rent allmänt när det är kriser så blir barn som lever i utsatthet ännu mer utsatta, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen, till SVT Nyheter.

Hon menar att det framför allt är två grupper av barn som påverkas: barn som redan lever i en våldsam miljö som riskerar att trappas upp samt barn som lever i socioekonomisk utsatthet.

– Det blir en oerhörd press för de här barnen.

Insynen minskar

Det finns inget generellt beslut om att grundskolor och förskolor ska hålla stängt i Sverige i dag. Men det är ändå många som håller sina barn hemma från både skola och fritidsaktiviteter.

– Vi hör från olika socialtjänster att orosanmälningarna minskar, det betyder att vuxenvärlden tappar koll och inte fångar upp de här barnen på samma sätt, säger Helena Thybell.

– Insynen försvinner i många familjer och det kan vara obehagligt för vissa barn.

Rädda Barnen har med anledning av coronakrisen bland annat fördubblat antal öppna timmar i sin stödchatt för unga utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet