Foto: TT

Norge stryper bistånd till Uganda – Sverige avvaktar

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsminister Hillevi Engström (M): ”Vill inte riskera att hbt-personer blir syndabockar.”

– Det är ett fruktansvärt besked och jag hade hoppats att Ugandas president inte skulle underteckna den här anti-homosexualitetslagstiftningen. Det säger biståndsminister Hillevi Engström (M) idag efter att den kontroversiella lagen undertecknats.

Engström säger till SVT att hon är fruktansvärt besviken på att president Museveni undertecknade lagen och faktiskt överraskad att han gjorde det.

Antihomolag i Uganda

– Vi och många andra länder har arbetat mycket aktivt med att avråda från detta. Vi trodde nog inte att han skulle göra det. I Afghanistan har ett liknande lagförslag stoppats efter att världsamfundet reagerat.

Norge och Danmark stryper bistånd

Norge reagerade idag starkt på beskedet och beslutade att strypa 50 miljoner kronor av deras bistånd till staten Uganda.

– Museveni bryter mor mänskliga rättigheter när han skriver under lagen. Norge måste skicka en tydlig signal var gränsen går, det säger utrikesminister Børge Brende till NRK.

Brende säger att han också att han vill öka biståndet till organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter och demokrati i Uganda.

Genom beslutet så följer Norge i Danmarks fotspår som lägger om sitt bistånd med lika mycket pengar från staten till verksamheter med privat sektor och civilia organisationer.

– Vi lägger om stödet till Uganda så det går till civila organisationer och inte till staten. I ett första steg gäller det 50 miljoner men framöver ska allt stöd kanaliseras förbi staten Uganda, säger biståndsminister Mogens Jensen till danska TV2.

Farligt för hbt-personer

– Jag är lika upprörd som mina norska och danska kollegor att presidenten 2014 väljer att anta en lag som gör att man kan få livstidsfängelse för den man är. Jag utesluter inte att vi minskar Sveriges stöd. Men innan vi tar beslut måste vi rådgöra med personer i Uganda, säger Engström till SVT.

Engström menar att det finns en fara med att komma med besked att stöd dras in som en omedelbar reaktion på att lagen undertecknades. Det är viktigt att först se över vilka effekter ett minskat bistånd till rättsystem kan få.

– Mänskliga rättigheter är en prioriterad fråga, men vi vill inte att en grupp människor som redan är väldigt utsatta riskerar att bli syndabockar. Vi måste försäkra oss om att vårt agerande inte gör till att situationen för hbt-personer blir värre, säger Engström.

69 miljoner från Sverige

En översyn av det svenska stödet till Uganda sker nu. Biståndsminister är mycket noga med att påpeka att hon inte utesluter att biståndet till Uganda minskas.

– Stödet stat-till-stat är ungefär en tredjedel av vårt bistånd till Uganda. Det motsvarar 69 miljoner kronor.

Enligt Engström är ambitionen att besked om biståndet ska komma under våren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Antihomolag i Uganda

Mer i ämnet