Snowdenavslöjandena: EU skickar krisdelegation i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Ny läcka från Edward Snowden visar att NSA spionerar på transaktioner som sker via VISA:s och Swifts nätverk. Nu skickar EU en delegation som ska kräva korten på bordet.

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har sedan flera år övervakat transaktioner i VISA- och Swift-nätverken, visar nya dokument som Der Spiegel kommit över med hjälp av visselblåsaren Edward Snowden.

VISA-nätverket är det många svenskar använder sig för att betala med sitt bankkort (den största konkurrenten heter Mastercard). Swift är ett nätverk som bankerna använder sig av för att föra över pengar internationellt.

USA:s avlyssning

Övervakningen av Visa-betalningar och Swift-nätverket ska utföras av en avdelning inom NSA som heter FTM (”Follow The Money”). Enligt Der Spiegel lagras sedan informationen i en databas hos NSA som kallas TracFin.

Cecilia Malmström: ”Mycket mycket allvarligt”

EU-kommissionären Cecilia Malmström säger att hon tagit upp frågan om den påstådda övervakningen med företrädare för amerikanska myndigheter:

– Absolut, så fort jag hörde talas om detta så tog jag kontakt med mina amerikanska kontaktpersoner, vice finansministern till exempel som är ansvarig för Swift, och begärde omedelbart alla kort på bordet.

Avslöjandena om NSA:s övervakning har väckt heta känslor inom hela EU.

– Jag har talat med amerikanska myndigheter, skrivit och i morgon har vi en delegation på väg till USA så vi förväntar oss full klarhet i det här och ser mycket mycket allvarligt på det som rapporteras i Der Spiegel, säger Cecilia Malmström.

Det sägs ju ganska ofta från europeiska politiker att man vill se korten på bordet från USA:s sida, men hur vet man egentligen att man får det?

– Det är en bra fråga. Det är svårt att veta, men jag har sagt att om vi inte får tillfredsställande svar så kommer vi att överväga att säga upp överenskommelsen om överföring av den här typen av bankdata för att bekämpa terrorism.

Och vem bestämmer i slutändan om de svar amerikanska myndigheter ger är tillfredsställande? Kommer Europas medborgare att få ta del av de svar som USA ger?

– Vi kommer att göra en bedömning av svaren här på kommissionen och sedan diskutera dem med medlemsländerna. Vi får se om det kommer att offentliggöras. En del kommer att göra det, men beror också på naturen. Rent underrättelsematerial har inte kommissionen någon kompetens att ta del av. Vi ska se om USA håller sig till det avtal vi har förhandlat fram, säger Cecilia Malmström.

”Luktar ekonomiskt spionage”

Spaningen i nätverket ska ha fokuserat på främst Europa, Afrika och mellanöstern.

– Det här luktar ekonomiskt spionage, säger den amerikanske advokaten Gerald Horne till ryska nyhetssajten RT.com. NSA kan få fram detaljer om vad en tysk, rysk eller kinesisk bank gör och vidarebefordra den informationen till amerikanska konkurrenter.

I förra veckan framkom uppgifter om att NSA möjligen ägnat sig åt industrispionage när de riktat in sig på brasilianska oljebolaget Petrobas, uppgifter som fått Brasiliens president att föreslå nya lagar som ska tvinga IT-bolag att lagra all data lokalt inom landets gränser.

De nya uppgifterna motsäger inte tidigare avslöjanden om Swift-nätverket. Redan 2006 avslöjade New York Times med fler att USA har ett aktivt program för att komma åt Swift-transaktioner, i sitt så kallade ”Terrorist Finance Tracking Program” (mer om det här).

EU-kommissionären Cecilia Malmström är högst medveten om problematiken och hotade så sent som i förra veckan att säga upp avtalet som ger amerikanska myndigheter tillgång till Swift-nätverket.

”Vi har inget val”

Marcin de Kaminski är nätforskare och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet. Han ser de senaste avslöjandena som en del i en lång process där hela vår tilltro till internet står på spel:

– I förlängningen ifrågasätter detta vår tro på internet. Det visar på problem som vi måste ta tag i. Det som behövs är att man från politiskt håll ställer högre krav på att värna medborgarnas integritet. Den lilla människan kan ju inte göra så mycket annat än att rasa.

Han pekar också på att problemet är särskilt stort eftersom vi i dag har få möjligheter att undgå insyn.

– Vi har inget val. Vi är på väg in i ett kontantlöst samhälle. Och då är det allvarligt om det visar sig att vi inte har kontroll över vår egen ekonomi eftersom det finns någon annan som tittar.

Visa har skyndsamt i ett uttalande dementerat uppgifterna om att NSA ska ha tillgång till deras system.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet