Ett låtsatsreglage vid kärnkraftverket Emsland som stängdes av under lördagen. Foto: Lars Klemmer/AP/TT

Nu har Tyskland kopplat bort kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland är nu klara med utfasningen av kärnkraften. Reaktorerna i Neckarwestheim 2 var sist ut och kopplades bort 23.59 på lördagen – en minut före deadline.

Det var Angela Merkels kristdemokratiskt ledda regering som beslutade att fasa ut kärnkraften efter den stora kärnkraftskatastrofen i Fukushima i Japan 2011.

Enligt ursprungsplanen skulle det ha varit klart redan i slutet av förra året men på grund av det ryska anfallskriget i Ukraina med en energikris som följd beslutades att Tysklands tre kvarvarande kärnkraftverk skulle vara igång till den 15 april.

Klimat

Mer kolkraft

Kärnkraftens framtid har debatterats i Tyskland. Förra året stod den för 6 procent av landets totala energiproduktion, jämfört med 44 procent förnybar energi. Men de senaste åren har Tyskland samtidigt ökat användningen av kolkraft, något som kritiserats av bland andra Greta Thunberg. Men tanken är att även den ska fasas ut.

Målet är att Tyskland ska vara klimatneutralt senast 2045.

Trots orosmolnen kring energifrågan samlades aktivister och miljöorganisationer i flera städer för att fira vad som är en historisk dag. Vid kärnkraftverket Neckarwestheim samlades hundratals personer för en “frånkopplingsfest”.

Kärnavfall

Nu fortsätter arbetet med att hantera kärnavfallet.

– Vi har åtminstone 60 års arbete framför oss för demontering och för att hitta en säker lagring av resterna, säger Wolfram König, chef för den federala myndigheten för kärnavfallshantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet