Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han ser Moskva som mer lönsamt”. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gav en känga till Slovakiens premiärminister Robert Fico. Foto: AP

Nu stängs ryska gasledningen via Ukraina till Europa av – men den flytande gasen till EU ökar

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet stängs den ryska gaskranen som går via Ukraina till Europa av. Trots EU-målet om att göra sig oberoende av ryska fossila bränslen importerades samtidigt rekordmycket flytande naturgas från Ryssland under 2024.

– Den handeln har flugit lite under radarn, säger Emil Wannheden på FOI.

Gasfrågan har varit en återkommande stötesten sedan Rysslands invasion av Ukraina. Under kriget har den ryska gasen fortsatt flöda in i Europa via en huvudledning genom Ukraina, men den 31 december i år löper avtalet länderna emellan ut.

För det ryska oljebolaget Gazprom innebär det en stor förlust, säger Emil Wannheden, analytiker och ekonom på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och specialist på rysk ekonomi.

Kriget i Ukraina

– Gazprom har stora finansiella utmaningar så för dem är det väldigt viktigt att fortsätta exportera gasen, säger han.

Ukraina har uteslutit en förlängning av avtalet, men beskedet välkomnas inte av alla. Förra veckan hotade Slovakiens premiärminister Robert Fico, som beskrivits som ryssvänlig, med vedergällningar.

– Om det är oundvikligt kommer vi att stoppa elförsörjningen, som Ukraina är i akut behov av i händelse av störningar i elnätet, sade Fico.

Gas via mellanhänder

Enligt Emil Wannheden skulle Ryssland kunna runda ett gasstopp till de Centraleuropeiska länder som fortsatt är intresserade, som Slovakien och Ungern, med leveranser via ledningar genom Turkiet eller Azerbajdzjan.

– Gas kommer inte med en etikett, så det skulle kunna vara möjlig att blanda gasen. Eller att länderna vidareexporterar rysk gas, säger han.

Saknas sanktioner på flytande gas

Efter Rysslands invasion satte EU upp målet om att stoppa all import av ryska fossila bränslen till 2027. Beroendet av rysk energi har minskat kraftigt och i dag kommer omkring 16 procent av EU:s importerade gas från Ryssland.

Men på ett område går det i motsatt riktning.

Tidigare i december publicerade Financial Times en rapport som visade att EU under 2024 har importerat rekordstora mängder flytande gas, så kallad LNG-gas, från Ryssland. Bland de stora inköparna finns Frankrike, Spanien och Belgien.

– Den handeln har flugit lite under radarn. Att vi fortsätter att importera flytande gas från Ryssland går ju lite stick i stäv mot de sanktioner vi har, säger Emil Wannheden.

Så länge det saknas sanktioner på den flytande naturgasen är det upp till varje EU-land att fatta besluten.

– Det främsta sättet vi har att sätta press på Ryssland ekonomiskt är att minska deras export av energi. I första hand olja, i andra hand gas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet