Här anländer rysk naturgas till Nynäshamn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer rysk gas till Nynäshamns hamn. Fartyget tillhör det finska statliga energibolaget Gasum, som har bland annat SSAB som kund. Foto: Andreas Hult/SVT

Finskt bolag fortsätter transportera rysk fossilgas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen anlände gastankern ”Coral Energice” ännu en gång till Nynäshamn med rysk flytande fossilgas, för att sedan distribueras vidare till svenska kunder.

Den finska regeringen tar nu steg mot att förbjuda gasimporten, vilket även kan påverka Sverige.

Sedan krigsutbrottet har EU infört omfattande sanktioner mot Ryssland, men flytande naturgas (LNG) omfattas fortfarande inte av dem.

De ryska gasleveranserna till Sverige sker genom det finska statliga energibolaget Gasum, som har en av sina terminaler i Nynäshamn söder om Stockholm.

Kriget i Ukraina

Och vid lunchtid på lördagen anlöpte tankfartyget Coral Energice ännu en gång till hamnen, för att lossa LNG som tankats i den Gazpromägda gasterminalen i ryska Vysotsk.

– Det här har pågått hela tiden, säger Olga Vaisänen, kommunikation- och hållbarhetsansvarig på Gasum, till SVT Nyheter.

Finland vill förbjuda

Lettland och Litauen har redan förbjudit import av gasen med nationella beslut. I december nådde EU en överenskommelse om en ny reglering av gasmarknaden, som bland annat ska göra det lättare för medlemsländerna att stoppa importen av gasen. Reformen väntas träda i kraft under våren och Finland förbereder nu ett importförbud.

SVT Nyheter har sökt regeringen för en kommentar, men inte fått svar på om den vill införa ett förbud.

Importerar ”ett minimum”

I sin hållbarhetsrapport från 2022 skriver Gasum att man ”strävar efter att undvika inblandning i kränkningar av mänskliga rättigheter”.

Men företaget har ett långsiktigt avtal med Gazprom om att betala för gasen, även om den levereras eller inte, och har därför beslutat att importera minsta möjliga volym.

– Vi har naturligtvis tittat på det men det finns inget lagligt sätt att avsluta kontraktet utan att betala, så beslutet har varit att ta ett minimum, säger Vaisänen.

Hur mycket det rör sig om vill bolaget inte uppge. Men Coral Energice och systerfartyget ”Coral Energy” har pumpat över gas till företagets depåer i Sverige nästan varje månad de senaste två åren.

Rättelse: I en tidigare version stod att även Destination Gotland är kund hos Gasum. Rätt är att företaget tidigare var det, men sedan försommaren 2022 inte längre har något kontraktsförhållande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet