Den nya lagen innebär ett krav på Trumps administration att ställa tuffa krav på Kina för att stävja Kinas sätt att behandla landets muslimska minoritet uigurer. Lagen skulle även ge USA:s president större befogenheter att införa hårdare sanktioner mot Kina om de inte behandlar uigurerna bättre.
Uigurer utsatta i Kina
Enligt flera människorättsorganisationer sitter över en miljon uigurer och även kazaker i så kallade omskolningsläger i regionen Xinjiang. Fördomar om som förekommer om uigurer i Kina säger att folkgruppen består av kriminella eller till och med är terrorister. Samtidigt försöker den kinesiska regimen mörka hur folkgruppen behandlas. Något som SVT rapporterat om tidigare.
I en rapport från Human Rights Watch beskriver flera personer förhållandena i omskolningslägrena.
”Det som händer är ett slags hjärntvätt, där de försöker få oss att överge vår muslimska tro och tvingar oss att sjunga kinesiska patriotiska sånger”, säger ett av vittnesmålen.
Senaten måste säga ja
Det nya lagförslaget har röstats igenom i USA:s representanthus och måste nu antas av senaten för att bli lag. Det förutsätter även att president Donald Trump inte använder sitt veto för att stoppa lagen. I representanthuset, som kontrolleras av Demokraterna, röstades i alla fall förslaget igenom i stor blocköverskridande enighet, med 407 röster för och en emot.
Den handelskonflikt som nu pågår mellan USA och Kina kan förvärras om lagförslaget antas. Det skriver CNBC.
Kina har reagerat starkt på lagförslaget. Den engelskspråkiga tidningen Global Times, som kontrolleras av regimen i Kina, rapporterar att regimen tycker att situationen i Xinjiang är bättre än någonsin och att det råder stor sammanhållning mellan de olika etniska grupper som lever i regionen. De framhåller även att det som sker i Xinjiang handlar om att förebygga ”terrorism”.
Kina hotar med sanktioner
Kina hotar också med att släppa en lista över ”opålitliga aktörer” om lagen blir verklighet. På listan kan till exempel amerikanska företag inkluderas och sedan beläggas med omfattande sanktioner.
Kina har redan infört sanktioner mot USA efter att Donald Trump skrivit under en resolution om att stötta proteströrelsen i Hongkong. De riktar sig mot amerikanska oberoende organisationer som Human Rights Watch och Freedom House. Kina har även skjutit upp att behandla ansökningar om huruvida amerikanska flottans fartyg får besöka Hongkong.