Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att 2022 var ett ”exceptionellt blodigt” år finns det några få ljusglimtar. Hör mer i klippet ovan, samt hur Therese Pettersson, projektledare på UCDP, tror att resterande 2023 kommer vara. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT, SVT

Ny rapport: Dubbelt så många dödades i väpnade konflikter 2022 jämfört med året innan

Uppdaterad
Publicerad

2022 dog minst 237 000 människor i världen i väpnade konflikter. Det är en ökning med 97 procent jämfört med året innan, och den högsta siffran sedan folkmordet i Rwanda 1994, visar en ny rapport från Uppsala universitet.

– Ganska tidigt på året hade man nog förväntat sig att det skulle bli en ökning – men inte att det skulle dubbleras, säger Shawn Davies, en av forskarna bakom studien.

Till skillnad från vad många kanske tror var det inte kriget i Ukraina som var det blodigaste förra året.

– I Etiopien har det faktiskt dött fler människor, och då bara under tre månader av krigföring mellan augusti och november, efter att en vapenvila bröt samman, säger Shawn Davies, senior analytiker vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP) vid Uppsala universitet, som ligger bakom rapporten.

Oklart dödsantal

Tillsammans resulterade krigen i Etiopien och Ukraina i 180 000 stridsrelaterade dödsfall under 2022. Detta är lågt räknat då informationen om döda från krigen fortfarande är oklar och dödsantalet väntas öka ju mer information som blir tillgänglig.

I studien räknas enbart antalet direkta dödsfall i världens alla väpnade konflikter – och alltså inte dödsfall som beror på följder av kriget, som exempelvis sjukdomar, brist på rent vatten eller sjukvård.

Mexiko dominerar statistiken

Antalet väpnade konflikter där minst en stat är inblandad fortsätter att ligga på en historiskt hög nivå, 55 stycken, rapporterar UCDP. Men även antalet icke-statliga konflikter, dit strider mellan exempelvis rebellgrupper eller gäng räknas in, var rekordhögt: 82.

– Nu dominerar Mexiko den här statistiken och det är framförallt på grund av våldet mellan karteller som strider mot varandra om kontroll över territorium och handel med droger, säger Therese Pettersson, projektledare på UCDP.

Tio dödligaste konflikterna 2022

1. Etiopien: 100 282

2. Ryssland – Ukraina: 81 517

3. Jaliscokartellen – Sinaloakartellen (Mexiko): 3 726

4. Somalia: 3 034

5. Jemen: 2 899

6. Jaliscokartellen – Santa Rosa-kartellen (Mexiko): 2 347

7. Burkina Faso: 1 643

8. Carteles Unidos-kartellen – Jaliscokartellen (Mexiko): 1 407

9. Juarezkartellen – Sinaloakartellen (Mexiko): 1 364

10. Myanmar: 1 313

UCDP samlar sin statistik från bland annat öppna källor som exempelvis nyhetsmedier, rapporter från människorättsorganisationer, sociala medier, sanningskommissioner och fältstudier.

Källa: Uppsala Conflict Data Program (UCDP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.