En kvinna i ansiktsmask passerar ingången till San Lazaro-sjukhuset, där det första dödsfallet i coronaviruset utanför Kina konfirmerats. Foto: Mark R. Cristino/TT

Coronasmittad man död i Filippinerna – första dödsfallet utanför Kina

Uppdaterad
Publicerad

En coronasmittad man i 40-årsåldern har avlidit i Filippinerna. Det är första bekräftade dödsfallet utanför Kina, rapporterar AP.

Enligt Filippinernas hälsodepartement var mannen en kinesisk medborgare från staden Wuhan, där viruset först bröt ut. Han ska ha sökt medicinsk hjälp den 25 januari efter att han fått feber, hosta och halsont – något som sedan utvecklades till en allvarlig lunginflammation.

”Patienten var stabil och visade tecken på att förbättras, men läget försämrades under de senaste 24 timmarna vilket resulterade i hans död”, uppger departementet i ett uttalande, enligt AP.

Coronapandemin

Nya dödsfall i Kina

Tidigt under söndagen meddelade Kinas statliga television att 45 människor avlidit i landet bara det senaste dygnet. Totalt ska 304 människor dött till följd av viruset i Kina och omkring 14 300 människor har bekräftats smittade, rapporterar AP.

I den kinesiska staden Huanggang, som ligger nära Wuhan, har sex tjänstemän fått sparken på grund av brister i hanteringen av virusutbrottet.

Enligt Huanggangs borgmästare råder det brist på sjukvårdsutrustning, som skyddskläder och ansiktsmasker, vilket försämrat möjligheten att behandla patienter.

Klassas som samhällsfarligt

Under lördagen meddelade Sveriges regering att man klassificerade det nya coronaviruset som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. Andra sjukdomar som fått samma klassificering är ebola, sars och smittkoppor.

– Rent praktiskt innebär det här att smittskyddsläkare kan vidta tvångsåtgärder eller vidta andra extraordinära åtgärder vid en smittspridning sade socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet