Foto: TT

Världen ringde in det nya året – så såg det ut

Uppdaterad
Publicerad

När vi skålar in det nya året är vi långt ifrån först in i 2018 – men tretton timmar före de sista. Och snart kan vi få sällskap av Finland – där man kan tänka sig att utreda frågan om att byta tidszon.

Australiens största stad Sydney välkomnar det nya året med regnbågens färger. Australierna är bland de första att fira in det nya året, sedan flyttar sig firandet jorden runt.

I Dubai var det dags att ringa in det nya året vid klockan 21 svensk tid. Och firandet gick i laserns tecken. Hundratusentals människor hade samlats för att se världens högsta torn Burj Khalifa lysas upp med gröna, vita, svarta och röda laserstrålar som tillsammans bildade Förenade Arabemiratens flagga.

Fyrverkerier i Australien

De världsberömda fyrverkerierna i hamnen i Sydney uppmärksammar att det under 2017 beslutats att samkönade äktenskap ska legaliseras i landet.

Nyår 2018

Medborgarna i Australien röstade för förslaget om samkönade äktenskap i en folkomröstning. Parlamentet gick sedan på samma linje.

– Det här är ett fantastiskt sätt att fira ut 2017, året då fyra av fem Sydneybor sade ett rungande ja till samkönade äktenskap, säger Sydneys borgmästare Clover Moore.

Skådespelaren Hugh Jackman har designat 20 sekunder av skådespelet, en dröm som han länge har haft.

Sydney. Foto: TT

När vi i Sverige skålar in det nya året är vi långt ifrån först in i 2018 – men tretton timmar före de sista. Klockan elva på nyårsafton svensk tid gick den polynesiska staten Samoa in i det nya året.

Cirka hundra mil nordväst om det lilla öriket ligger några avsides obefolkade öar, Bakeröarna som tillhör USA – men här inträder inte 2018 förrän mer än ett dygn senare. Det beror på att datumlinjen gör en horisontal u-sväng just där Samoa ligger.

Efter Samoa hänger Nya Zeeland på in i det nya året en timme senare. Därefter var det dags för nordöstligaste Ryssland att fira in 2018 och sedan den australiska östkusten.

Kinesiskt nyår 16 februari

Klockan fyra på nyårsaftons eftermiddag i Sverige går bland andra Japan och Sydkorea in i 2018, Nordkorea först 16.30. Kina följer efter ytterligare en halvtimme senare, men det kinesiska nyåret firas först den 16 februari då man lämnar tuppens år bakom sig och i stället går in i hundens år.

Klockan 18 svensk tidslog kalendern om till 2018 i Indonesien. I Jakarta firades detta med ett massbröllop, som ägde rum några timmar innan tolvslaget. Sammanlagt bytte 450 par ringar i ett stort tält inne i staden.

En glad brud i Jakarta, Indonesien. På nyårsafton anordnades ett massbröllop för att staden ville hjälpa fattiga som annars inte skulle ha råd att hålla bröllop, rapporterar AP. Foto: AP/TT
Barn i Hongkong firar in 2018 med vältajmade glasögon. Foto: Reuters/TT
Nyårsfirare med rävmasker förbereder sig för en parad i Tokyo. Foto: Reuters/TT
Nyårsfirande vid Youngdingmeporten i Peking. Foto: Reuters/TT

Efter att vi i Sverige skålat in 2018 tillsammans med nyårsvärden Krister Henriksson från Skansen vid midnatt följer länderna västerut efter. Storbritannien och flera länder i västafrika inträder i 2018 01.00 svensk tid. ”Feliz ano novo!” (Gott nytt år!) utropas på portugisiska i Rio de Janeiro i Brasilien 03.00 svensk tid och tio timmar senare, 13.00 på nyårsdagen, har hela världen lämnat 2017 till handlingarna.

Påve Franciskus leder böner i Peterskyrkan i Rom på nyårsafton. Foto: TT/Reuters
Framför katedralen i Köln visas ett ljusspel av artisten Ingo Dietzel under nyårsfirandet. Foto: TT/AFP
I Pyongyang i Nordkorea är en festival med isskulpturer en del av nyårsfirandet. Här poserar två barn framför en skulptur föreställande en interkontinental ballistisk missil, Hwasong-15. Foto: AFP/TT

I Dubai var det dags att ringa in det nya året vid klockan 21 svensk tid. Och firandet gick i laserns tecken. Hundratusentals människor hade samlats för att se världens högsta torn Burj Khalifa lysas upp.

Världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai, lyses upp under nyårsnatten. Foto: TT/Reuters
Fyrverkerier över Kreml i Moskva på nyårsnatten. Foto: AFP/TT
Glada nyårsfirare i Kenyatta International Convention Centre i Nairobi, Kenya. Foto: AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyår 2018

Mer i ämnet