Eriis Fezga, en av många som återvänt till Albanien. Foto: SVT

Nybyggaranda i Albanien

Uppdaterad
Publicerad

Albanien är ett land med dramatisk nutidshistoria. När kommunistregimen föll 1991 utvandrade en tredjedel av landets befolkning, främst till Grekland och Italien. Men i krisens spår återvänder nu allt fler hem. I dag är det i Albanien det finns jobb.

När kommunismen föll för 21 år sedan markerade det slutet på årtionden av skräckvälde. President Enver Hoxha styrde med hjälp av angivare, vardagen präglades av matbrist och den som försökte fly till exempelvis Grekland blev ihjälskjuten.

Hög tillväxt sedan tio år

Framtidsjobb i Europa

I dag har torget – den forna symbolen för kommunistpartiets parader – nyplanterade träd och Albanien är ett alltmer vämående land med stadig ekonomisk tillväxt och fria och demokratiska val. Tillväxten har legat på mellan tre och sex procent de senaste tio åren. I huvudstaden Tirana ligger uteserveringar och restauranger på rad.

De albaner som emigrerade efter kommunismens fall börjar återvända, som Eriis Fezga och Perparim Deda som båda varit byggjobbare i Grekland. Guldåren i Grekland och Italien är över, nu är det Albanien som erbjuder jobb.

– Det här är ändå hemma och i Grekland blev jag ständigt trakasserad av den grekiska polisen, det slipper jag här, berättar Eriis Fezga.

Hundratusentals återvänder

Enligt albanska myndigheters egna siffror har 15 procent av alla lagliga migranter och 250.000 illegala migranter återvänt till Albanien. En betydande återinvandring för ett land som bara har drygt tre miljoner invånare. Återinvandringen mäts bland annat genom att insättningar i albanska banker ökat kraftigt eftersom återvändare tar med sig sitt sparkapital.

-Lönerna är ungefär hälften av vad vi tjänade i Grekland, berättar Perparim Deda , men fördelarna med att vara återförenade med vänner och familj överväger, anser han.

Också chefen för byggbolaget SON är en återvändare. Efter många år som arkitekt i Italien har han återvänt och tagit över sin pappas byggfirma.

-Jag tar med mig mycket kunskaper från Italien, jag och andra bidrar till att det i dag byggs hus med en kvalitet som vi inte alls var i närheten av för tio, femton år sedan, berättar vd Ilir Iliri.

Nybyggaranda

Det råder en nybyggaranda just nu i Albanien som kan vara både inspirerande och påfrestande.

-I Italien var det ordning och reda men eftersom näringslivet började växa kraftigt här i Albanien för bara två-tre år sedan är det inte alls säkert att det är samma ordning här på lagar och föreskrifter, berättar han.

Lönerna är fortfarande mycket låga, en genomsnittlig lön är 2.500 kronor i månaden. Något som upptäcks av allt fler utländska företag som nu etablerar sig i vad som kallas Europas eget Kina. Överallt i huvudstaden Tirana byggs det, det kontor vi besöker ska bli kontor åt amerikanska  Microsoft.

På landsbygden har tiden stått mer stilla. Hälften av landets befolkning hakade aldrig på migrantvågen och lever då som nu av sina små jordbruk. Men även här märks ett växande välstånd. Det byggs nya, moderna hus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidsjobb i Europa

Mer i ämnet