Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här startar, lyfter och exploderar rymdföretaget SpaceX:s gigantiska Starship under testflygningen som ändå beskrivs som en framgång. Foto: AP/SpaceX

Elon Musks jätteraket exploderade under jungfrufärd

Uppdaterad
Publicerad

Världens största raket, Spacex Starship, exploderade under dagens jungfrufärd – bara minuter efter att den lyft till publikens ljubel.

– Man vet aldrig vad som kommer att hända, sade rymdföretaget i ett första uttalande.

Som ett led i processen att föra människor till Mars testade Elon Musk och hans Spacex under torsdagen en ny rymdfarkost. Testuppskjutningen hann pågå i fyra minuter innan raketen exploderade, 37 kilometer upp i luften, knappt ens halvvägs till rymden.

– Att vi kom så här långt är fantastiskt, säger ingenjörer på Spacex i ett uttalande.

Blandade resultat

Dagens testflygning var första gången Starship flög i sin helhet efter att flera varianter har testavfyrats de senaste åren. Försöket lyckades med ett av sina huvudsakliga mål: Att få den nya rymdfarkosten upp i luften, men misslyckades med flera andra. Bland annat ville Spacex att raketen skulle nå 150 km upp, för att sedan åter inträda atmosfären, rapporterar Reuters.

Den oväntade explosionen satte stopp för försöket, men Spacex hoppas nu kunna använda data från testflygningen för att fortsätta utveckla raketen.

”Lärt oss mycket”

Elon Musk, som kunde ses i kontrollrummet vid uppskjutningstillfället, twittrade efter försöket att de har ”lärt sig mycket för nästa uppskjutning”. Företagsledningen har hela tiden försökt dämpa förväntningarna om en lyckad jungfrufärd under torsdagens testflygning.

– Det egentliga målet är att inte spränga startplattan, sade Spacex vd Gwynne Shotwell tidigare i år.

Världens största

Den obemannade rymdfarkosten Starship mäter 50 meter och är utformad för besättning och last. Den sitter ovanpå den 70 meter höga bärraketen ”Super Heavy”, som uppges vara världens största och mest kraftfulla.

Nästa testflygning med Starship väntas ske om ett par månader och förhoppningen är att en mindre variant av rymdskeppet ska föra astronauter till månen inom några år.

Nästa testflygning med Starship väntas ske om ett par månader.

SpaceX raket tog sig endast till en höjd på 73 kilometer – mindre än halvägs till rymdens kant. Foto: AP/SpaceX

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.