• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter 50 år lång paus – nu ska Nasa landa på månen igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska projekt Artemis, USA:s nya månlandningsprojekt, sex år försenat äntligen komma igång. Tidigt på onsdagsmorgonen skjuts en kapsel upp med destination månen. Om tre år det dags för bemannade månfärder igen.

Raketen heter SLS, är hög som ett 32-våningshus och väger ungefär 3 000 ton. Detta monster ska sätta fart på en rymdkapsel så att den kan bryta sig loss från jordens dragningskraft och nå månen efter att ha färdats i ungefär 40 000 kilometer i timmen.

Den första flygningen är obemannad. Alla system ska testas i rymden under några veckor. Ombord finns tre dockor i människostorlek – och en skruv från farkosten Apollo 11, som gjorde den första månlandningen 1969.

Fördyrat

Den nya startraketen SLS är något tyngre än Saturn-raketerna som skickade iväg amerikanska män mot månens yta 1969-72. Men nu ryms fyra personer ombord istället för tre. Motorerna är kraftigare. Framför allt är informationsflödet något helt annat än för 50 år sedan.

Orion-kapselns datorer är ungefär 20 000 gånger snabbare än de som fanns ombord 1972, minneskapaciteten är 128 000 gånger större.

Artemis-projektet är försenat och rejält fördyrat, vilket är vanligt i de här sammanhangen. Start var planerad till december 2016 men tekniska bekymmer och stigande kostnader har sinkat projektet.

Amazons vd och ägare Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin ville bygga månlandaren men fick inte kontraktet med Nasa. Det gick istället till multimiljardären och affärsmannen Elon Musks bolag SpaceX. Då stämde Bezos-företaget Nasa och det blev ytterligare förseningar. Den första Artemisuppskjutningen beräknas kosta drygt fyra miljarder dollar.

Många turer

I slutet på augusti i år var äntligen allt redo för Artemis 1. Då syntes läckande väte från raketen. Efter misslyckade försök att fixa problemet på plats följde ytterligare ”scrub turn-around”, rymdslang för ”borsta rent, en vända till”, vilket amerikanerna brukar säga när de fått ställa in.

Så kom en hotande orkan och raketen måste rullas tillbaka in i skydd av en stor hangar.

Men tidigt på onsdagsmorgonen svensk är det äntligen dags för uppskjutning.

Artemis 2, nästa flygning, är beräknad till maj 2024 och då ska det vara människor ombord. Den tredje Artemis-starten har landstigning på månen som slutmål. Då ska det vara med en kvinna och en ”person of color”, som statliga amerikanska rymdbolaget Nasa skrivit i sina mål för projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.