en båt som sjunker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det filippinska oljefartyget sjunker utanför Filippinernas huvudstad Manilla. Foto: Filippinska kustbevakningen via AP/TT

Oljetanker sjönk i Filippinerna – kan bli landets värsta läcka

Uppdaterad
Publicerad

Den filippinska kustbevakningen uppger att olja läcker från lasten från den oljetanker som sjönk utanför Manillas kust tidigare i veckan.

En oljeläcka som sträcker sig flera kilometer har upptäckts, något som man tidigare trodde var endast båtbränsle som läckte ut.

Dykare som inspekterade fartygets skrov såg en "minimal läcka" från ventilerna, sade kustbevakningens talesperson Armando Balilo och tillade att det "inte var alarmerande ännu".

Fartyget fraktade 1,4 miljoner liter industriell eldningsolja. Skulle all olja i tankfartyget läcka ut så skulle det vara det största utsläppet i Filippinernas historia, enligt kustbevakningen.

Fartyget ”kapsejsade och sjönk så småningom under vattenytan”, uppger den filippinska kustbevakningen. 17 besättningsmedlemmar var ombord fartyget varav en omkom.

Kustbevakningen ”tävlar mot tiden”

Samtidigt drar sig en Tyfon genom Taiwan som även påverkar vädret i Filippinerna och landet har fått utstå enorma regnskurar och hårda vindar. Väderförhållandena har påverkat räddningsarbetet för fartyget och kustbevakningen ”tävlar mot tiden” för att begränsa utsläppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.