Organisationer varnar för annalkade katastrof i Jemen

Publicerad

Hjälporganisationer varnar för en annalkande katastrof i Jemen till följd av coronapandemin. Fem år av krig har slagit sjukvården i landet i spillror.

Under de senaste dagarna har hjälporganisationerna Rädda Barnen och Läkare utan gränser slagit larm om om en dramatisk ökning i antalet människor som dör efter att ha insjuknat med coronaliknande symtom i hamnstaden Aden.

Officiellt är antalet coronasmittade i landet lågt. Men Rädda Barnens programchef i Jemen Mohammad Alshamaa säger att antalet gravar som grävts i Aden i södra Jemen femdubblats de senaste veckorna.

Coronapandemin

Blir avvisade från sjukhus

Alshamaa berättar att många som insjuknar i corona inte får vård.

 – Våra anställda rapporterar om patienter som gått från sjukhus till sjukhus men blivit avvisade för att man inte har plats. Istället har de dött på gatan utanför eller hemma, säger han till SVT.

Organisationen Läkare utan gränser bekräftar bilden att ett stort antal personer med coronaliknande symton sökt vård i Aden den senaste tiden. Möjligheterna att testa för viruset är små. Normalt dör ett tiotal personer en vanlig dag i Aden, men regeringens statistik visar nu en stor ökning av antalet dödsfall med 80 döda per dag.

Friserade siffror

Officiellt har enbart 134 personer smittats av covid-19 i Jemen, och ett 20-tal har avlidit. Men mycket tyder på att siffrorna friseras både av Huthi-rebellerna i norr och av den rivaliserande regeringen i söder.

Redan före coronapandemin pågick världens största humanitära katastrof i Jemen. Sjukdomar som malaria, dengue och kolera är utbredda. Efter fem år av strider är bara hälften av landets sjukhus i bruk.

Kriget i Jemen bröt ut i mars 2015 efter att de Iranstödda Huthirebellerna tagit kontroll över huvudstaden Sanaa. Efter att landets president Hadi bett om hjälp utifrån inledde en koalition ledd av Saudiarabien bombningar av rebellkontrollerade områden. Tiotusentals civila beräknas ha dött till följd av bombningarna.

FN varnar

FN har uppmanat till vapenvila i landet under coronapandemin. Men striderna har fortsatt efter att separatister i södra Jemen – även kallade det Södra övergångsrådet STC, utropat självständighet. Förenade Arabemiraten har gått in och stöttat separatisterna med vapen.

Idag är 22 miljoner människor beroende av hjälp utifrån för att överleva. FN varnar nu för en ökande hunger i coronapandemins spår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet