Till vänster: En man och en kvinna med t-shirts med texten: ”Bring them home now”. Till höger: En man med en t-shirt med texten: ”Kidnapped by Hamas”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vet inte om Hamas kommer att hämnas hans död”. Se och hör anhöriga till gisslan i Gaza om oron efter Yahya Sinwars död. Foto: AP

Oro bland anhöriga till gisslan efter Hamasledarens död

Publicerad

Efter att Israel dödade Hamasledaren Yahya Sinwar är familjerna till den israeliska gisslan i Gaza oroliga.

– Vi vet inte vem som blir bestraffad för denna eliminering, säger Eyal Kalderon, släkting till en i gisslan.

På ett torg i Tel Aviv har familjer och anhöriga till gisslan satt upp en skärm som visar hur länge de varit tillfångatagna: 377 dagar, står det i röda siffror.

Under fredagseftermiddagen meddelade Hamas att inga gisslan kommer att släppas om inte Israels styrkor helt drar sig ur Gaza.

Krig mellan Israel och Hamas

Beskedet gavs av Hamas biträdande chef i Gaza, Khalil al-Hayya, i samband med att han bekräftade att ledaren Yahya Sinwars är död.

Efter dödsbeskedet strömmade budskapen in från omvärlden att det nu är dags för ett fredsavtal. Men med Khalil al-Hayyas uttalande i åtanke är det oklart hur det blir.

Kan stärka argument för krig

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att insatserna för att få ut gisslan kan ha blivit högre till följd av Sinwars död.

– Nu är ett avtal inte bara är kopplat till en vapenvila utan att Israel drar sig ut ur hela Gaza, säger hon.

Samtidigt, påpekar hon, vet man vet inte hur väl förankrat al-Hayyas uttalande är med övriga delar av Hamas. Dessutom kan uttalandet ses i ljuset av kommande förhandlingar.

– Det här är ett förhandlingsspel och då börjar man börjar högt och så förhandlarna man genom de här medlarna och de olika regionala och internationella aktörerna, säger Isabell Schierenbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet