Hundratals människor har den senaste tiden varit strandsatta vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan sedan en av de stora, viktiga gränsövergångarna erövrats och stängts av talibanerna.
Men enligt Juma Khan, biträdande kommissionär i gränsstaden Chaman, har övergången öppnats igen efter samtal. Det rapporterar AP på fredagen.
Det är dock oklart hur möjligheterna att ta sig mellan länderna ser ut i praktiken. Parallellt kommer rapporter om oroligheter och sammandrabbningar mellan pakistanska säkerhetsstyrkor och civila afghaner vid gränsen.
”Soldaterna sköt tårgas”
Enligt mediebolaget Al-Jazeera ska den tändande gnistan ha varit ett dödfall: en 56-årig afghansk medborgare som fick en hjärtattack i värmen i väntan på att få komma in i Afghanistan.
Det ska ha fått demonstranter att kräva att gränsen öppnas.
– De började kasta sten. Soldaterna sköt tårgas mot dem. Nu har de gripit sex män och tagit dem någonstans, berättar Abdul Razziq.
– Det finns både sjuka och människor på flykt här. De har spenderat alla pengar de hade, alltihop. De är strandsatta här, tar tillflykt under träd eller fordon, säger Faiz Rehmat från Kandahar, Afghanistans näst största stad.
I mitten av 1990-talet var Kandahar talibanernas huvudstad. Under torsdagskvällen föll den åter i deras händer.
FN varnar för humanitär katastrof
Oron är nu stor över vad som kommer att hända med huvudstaden Kabul, vilken många ser som sin sista tillflyktsort.
Tusentals afghaner har redan flytt sina hem, i rädsla för att den fundamentalistiska rörelsen återigen ska införa en brutal, förtryckande regering. En regering som begränsar kvinnors rättigheter och genomför offentliga avrättningar.
– Framtiden ser hemsk ut för det afghanska folket om nu talibanerna kommer till makten, sa Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent i Morgonstudion.
FN:s livsmedelsprogram (WFP) beskriver redan matsituationen som ”fruktansvärd” och varnar för en humanitär katastrof.
Och i takt med att antalet civila på flykt växer uppmanar FN:s flyktingorgan UNHCR Afghanistans grannländer att hålla sina gränser öppna.