Ahmadreza Djalalis fru, Vida Mehrannia, håller upp en bild på Ahmadreza Djalali. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Över 200 000 namnunderskrifter för dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali

Uppdaterad
Publicerad

Utländska myndigheter, Amnesty och Nobelpristagare har engagerat sig för att få Iran att släppa Ahmadreza Djalali ur fängelset i Teheran. Nyligen lämnade Amnesty och kungliga vetenskapsakademien över protester mot Irans agerande från Nobelpristagare och vetenskapsmän från hela världen.

Den svenska medborgaren Ahmadreza Djalali greps och fängslades för tre år sedan av Iransk militär när han var på en föreläsningsturné i Iran. Ahmadreza, som är läkare och expert på katastrofmedicin, anklagas av Iran för att vara spion förIsraels räkning och för detta är han dömd till döden.

Ska finnas bekännelsefilm

Iran har publicerat en så kallade bekännelsefilm där Ahmadreza påstås erkänna detta samt att han deltagit i mord på två iranska vetenskapsmän.

Ahmadreza Djalali

– Den filmen är gjord som alla andra bekännelsefilmer, säger Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty i Stockholm.

Filmen följer en modell där man får det att låtasom att fången erkänner trots att han inte gör det. Man isolerar, torterar eller utövar utpressning på fången och hans familj för att få fram det man vill.

Iran försökte värva honom

Ahmadreza har berättat att Iran försökte värva honom som spion år 2014 för att han skulle samla in information om EU-länder, men han vägrade.

– Vi vet inte varför just Ahmadreza gripits, säger Maja Åberg

Men själv menar han att gripandet kan vara en hämndaktion för att han inte velat spionera för Irans räkning.

Amnesty har samlat in över 200 000 namnunderskrifter i protest mot Irans agerande och vetenskapsmän och nobelpristagare från hela världenhar också skrivit på protestlistor som lämnades över av Kungliga Vetenskapsakademien till Irans ambassad den 23 januari i år.

Läs Ahmadrezas brev från fängelset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ahmadreza Djalali

Mer i ämnet