Rök och dimma stiger från en explosion i den libanesiska byn Yater,  med byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vill Hizbollah? Och vad talar för att det blir krig? Överstelöjtnant Anders Ekholm svarar. Foto: AMMAR AMMAR/AFP/TT

Överstelöjtnant: ”Risken för en markoffensiv är stor”

Publicerad

Oro råder för att Israel ska gå in med trupper mot Iranstödda Hizbollah i södra Libanon. Trots att en markoffensiv skulle stå båda sidor dyrt ligger en eskalering i vindens riktning, enligt överstelöjtnant Anders Ekholm.

– Jag tror att risken är stor att det ändå blir det, säger han.

Terrorstämplade Hizbollah har nästan dagligen under snart ett år avfyrat robotar från Libanon mot Israel, som svarat med samma mynt. Tiotusentals har tvingats lämna sina hem nära gränsen på grund av våldet.

Israel flyttar nu trupper dit i vad som tolkats som förberedelser för att med kraft göra något åt attackerna. Landets försvarsminister har sagt att ”en ny fas” i kriget inletts för att invånarna ska kunna återvända till sina hem, men ett beslut om att gå med markstyrkor över gränsen har inte meddelats.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det här är något man ogärna vill göra, säger Anders Ekholm och pekar på att även Hizbollah och Iran har intresse av att undvika ett intensivt krig på marken.

Hizbollah har utlovat hämnd mot Israel för de koordinerade explosionerna i Libanon i dagarna. På fredagen avfyrade de ett hundratal raketer mot Israel, varav ett flertal ska ha blivit nedskjutna enligt israeliska militären.

Under fredagen genomförde israelisk militär (IDF) ett flyganfall i Libanon, som uppges vara riktat mot Hizbollah-mål. Den högt uppsatta Hizbollahbefälhavaren Ibrahim Aqil ska enligt Israel och två säkerhetskällor i Libanon ha dött i attacken.

Hör överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan om varför båda sidor har intresse av att undvika en stor konflikt med markstyrkor i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet