SVT Nyheter Direkt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT sänder live med anledning av översvämningarna. Foto: Foto, h t v: Christine Olsson/TT, Bengt O Nordin/SVT Egna bilder, Bengt O Nordin/SVT Egna bilder, AP Photo/ TT

Översvämningar i Polen – damm har brustit

Uppdaterad
Publicerad

Polen har utlyst nationellt katastrofläge efter att kraftiga översvämningar har drabbat sydvästra delar av landet. En damm har brustit och omfattande evakueringar har inletts, skriver Gazeta Wyborcza.

”Vi kommer inte lämna någon ensam”, skriver premiärminister Donald Tusk på X och tillägger att landet kommer söka hjälp från EU.

Flera personer har omkommit under ovädret Boris som dragit in över centrala och östra Europa. Tusentals har drabbats av den stora nederbörden i Tjeckien, Österrike, Rumänien, Tyskland och Polen.

En damm brast under söndagen vid den polska byn Stronie Slaskie nära den tjeckiska gränsen och bilder i polska medier visar hur kraftiga vattenflöden rusar igenom bostadsområden i området.

Ovädret Boris

Byggnader har kollapsat eller ligger under vatten.

Ber om hjälp – helikoptrar insatta

Invånare i den näraliggande staden Nysa vädjar till myndigheterna om hjälp och säger att de inte har möjlighet att ta sig därifrån, skriver Gazeta Wyborcza.

Ett av stadens torg är helt översvämmat och alla broar över floden i närheten har stängts av på grund av vattenflödena.

Enligt Gazeta Wyborcza kör bussar runt i staden Paczkow och varnar befolkningen för kommande ”vattennivåer vi aldrig sett förut” med anledning av den brustna dammen.

”Ger inte upp”

Den polska räddningstjänsten skriver på X att helikoptrar satts in under evakueringsarbetet eftersom det på flera håll inte går att ta sig fram till de drabbade på något annat sätt.

”Det är en svår tid, men vi ger inte upp”, skriver det polska hemvärnet på X.

Tåg har ställts in och regeringen förbereder sig för att utlysa ett naturkatastroftillstånd.

Bohlin (M): Sverige redo att hjälpa

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, skriver till SVT Nyheter att Sverige står berett att hjälpa till.

”Sverige står redo att hjälpa drabbade länder som befinner sig i en svår situation med sådant som finns i våra nationella förstärkningsresurser via EU:s civilskyddsmekanism. Det skulle exempelvis kunna handla om översvämningsbarriärer, sandsäckar och pumpar, men även annat beroende på vad som efterfrågas”, skriver han.

Tyskland rustar

I tyska Sachsen förbereder man sig samtidigt för ovanligt höga vattenflöden i floden Elbe, något som redan har börjat observeras. Landets myndigheter har varnat för att dammar även där kan brista, skriver DW.

Också i Ungern har varningar om rekordhöga flöden i Donau utlysts. Huvudstaden Budapest ligger i riskzonen, men enligt stadens borgmästare har man förberett sig väl.

Översvämning i Klodzko, Polen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från översvämningarna i Klodzko i västra Polen. Foto: PLTVP
Polen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s livesändning med fler bilder av översvämningarna i Europa. Foto: PLTVP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Boris

Mer i ämnet