Palestinas ambassadör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Palestiniernas ambassadör i Sverige, Rula Almhaissen, blir det inget avtal förrän Israel går med på att lämna ifrån sig kontrollen över gränsövergångarna till Gazaremsan. Foto: SVT

Palestiniernas ambassadör: ”Tror inte på ett eldupphör”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget avtal om eldupphör mellan parterna i Israel-Hamas-kriget, enligt palestiniernas ambassadör i Sverige Rula Almhaissen.

Skälet är att palestinierna inte kan acceptera israeliska soldater vid gränsområdena.

– Tyvärr förväntar vi oss inte några goda nyheter inom snar framtid, säger hon i SVT:s 30 minuter.

De nya förhandlingarna om eldupphör i kriget mellan Israel och Hamas har nu pågått i precis en vecka och pressen på en överenskommelse ökar för varje dag.

I torsdags förra veckan träffade medlare från Egypten, Qatar och USA representanter från båda sidorna av konflikten i Doha. USA:s utrikesminister Antony Blinken har beskrivit det som den kanske sista chansen att nå en överenskommelse.

Krig mellan Israel och Hamas

För Israels del handlar förhandlingarna främst om att få hem gisslan från Gaza. I måndags godkände Israels premiärminister Benjamin Netanyahu USA:s plan för en eldupphör i Gaza, ett förslag som den andra sidan inte har gått med på, och nu tycks förhandlingarna ha stagnerat.

”Israel måste lämna gränsövergångarna”

Enligt palestiniernas ambassadör i Sverige, Rula Almhaissen, blir det inget avtal förrän Israel går med på att lämna ifrån sig kontrollen över gränsövergångarna till Gazaremsan. Hon menar att det är detta som nu har satt stopp för förhandlingarna.

– Israelerna insisterar på att ha militärer vid gränsövergångarna och det är förstås inte accepterat varken av oss eller grannländerna. Och Netanyahu vet att vi aldrig accepterar det, säger hon.

Så det blir inget avtal så länge Israel kontrollerar Rafah-övergången?

– Precis, det är en av de saker som ligger på förhandlingsbordet men det är en avgörande och viktig fråga eftersom det betyder att det inte kommer att finnas någon fri rörlighet för individer eller varor, kontrollen över våra resurser. Palestinierna i Gaza kommer att gå tillbaka till samma lidande som de levde under i flera år.

Kontroll av Gazas gräns

Almhaissen menar att någon hållbar fred aldrig kan garanteras så länge Israel fortsätter att kontrollera Gazas gräns.

– Vi kan inte gå tillbaka till samma situation som rådde innan 7 oktober. Vi behöver en heltäckande lösning som garanterar fred för hela regionen, så att Palestina kan bli fritt. Så länge Israel kontrollerar luftrummet, kusten och gränsövergångarna betyder det att Israel fortfarande ockuperar Gaza.

Men är det inte viktigare att stoppa kriget?

– Självklart är det prioriterat, men man måste också garantera att detta aldrig sker igen.

Se hela intervjun med Rula Almhaissen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet