• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Påven erkänner prästers övergrepp mot nunnor

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har påve Franciskus talat öppet om övergrepp mot nunnor inom katolska kyrkan.

– Jag tror att det fortfarande pågår. Det upphör ju inte bara för att du upptäcker det, givetvis fortsätter det, sa Franciskus till journalister ombord på sitt flygplan.

Katolska kyrkan har under en lång tid skakats av avslöjanden om övergrepp mot barn. Det senaste året har även rapporter kommit som berättar att nunnor i stor omfattning utsatts för sexuella övergrepp inom kyrkan.

Nu kommenterar påve Franciskus övergreppen.

– Det handlar inte om alla, men det finns präster och biskopar som har gjort det. Vi har arbetat med problemet sedan en tid tillbaka, sa Franciskus.

Sexuellt slaveri

Nyhetsbyrån AP har den senaste tiden rapporterat om övergrepp mot nunnor i Indien, Afrika, Europa och Sydamerika. Det antyder att övergreppen inte är en isolerad företeelse.

Påve Franciskus liknade även vissa övergrepp med sexuellt slaveri.

– Påve Benedictus hade modet att stänga ner en kvinnlig församling på grund av att kvinnorna var utsatta för slaveri, även sexuellt slaveri, som prästerna eller grundaren av församlingen utsatt dem för, sa Franciskus till BBC.

Tystnadskultur

I november förra året gick organisationen UISG, som samlar kvinnliga katolska församlingar, ut och fördömde den etablerade tystnadskulturen inom kyrkan.

De menade att tystnadskulturen hindrar kvinnor från att berätta och anmäla förövarna till polisen.

Tvingats till aborter

Tidningen Women Church World har beskrivit hur nunnor tvingats till abort eller till att föda barn som deras överordnade präster sedan förnekat faderskapet till.

– Borde vi göra mer? Ja. Finns det vilja? Ja. Det är en resa vi redan har påbörjat, sa påve Franciskus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.