Vänster: Ewa Błaszczyk, till höger i bild, demonstrerar mot regeringen i Warszawa. Höger: Polens vice justitieminister Łukasz Piebiak försvarar de nya lagarna och reformerna. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Polen slår ifrån sig EU-kritiken: ”Vi ses i domstolen”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS) vann absolut majoritet i parlamentsvalet 2015 har många oroliga röster höjts om utvecklingen i Polen. Bland annat reformerna inom rättsväsendet och förbudet mot att lasta Polen för deltagande i Nazitysklands förbrytelser har väckt kritik. Men regeringen viker inte en tum.

– Vi ses i EU-domstolen, säger Polens vice justitieminister Łukasz Piebiak till SVT:s Agenda.

Demonstrationer har blivit vardagsmat i huvudstaden Warszawa, såväl för som emot regeringen. Många oroar sig över vart Polen – en gång sett som ett praktexempel på integration av öst och väst – nu är på väg.

– Jag demonstrerar varje månad, ibland flera gånger i veckan, säger IT-programmeraren Ewa Błaszczyk till Agenda.

Agenda

”Vår mentalitet förändrades inte”

Hon och hennes vänner upprörs av många aspekter av Polens utveckling – bland annat de kontroversiella reformerna av rättssystemet, som ger parlamentet och justitieministern större makt över domstolarna, och den lag som kan ge fängelse för den som lastar Polen för deltagande i Nazitysklands folkmord under andra världskriget.

– Vi kände att vi efter 1989 (den kommunistiska regimens fall, reds. anm.) blev mer lika västvärlden och delade EU:s värderingar. Nu tänker jag att förändringen mest var ekonomisk – vår mentalitet förändrades inte, vi lärde oss inte att vara öppna och toleranta, säger Ewa Błaszczyk.

– Jag älskar Polen, och det som händer här gör mig så ont. Jag är pessimistisk.

Tilltalas av sociala reformer

Studenten Małgorzata Żuk är av en helt annan uppfattning. Hon tilltalas av regeringen och deras sociala reformer, bland dem kraftigt höjda barnbidrag och löften om billigare kollektivtrafik.

– Jag är för regeringen. Den gör Polen bättre och stärker Polens position i världen. Regeringens sociala åtgärder är mycket viktiga, för nu kan unga människor fundera på att bilda familj, utveckla sig och trygga sin framtid, säger hon.

Pensionerade domare riskerar straff

Juridikprofessorn Ewa Łętowska ses som en av Polens mest respekterade jurister bekymrar sig dock över utvecklingen. Regeringens nya åtgärder innebär att även hon, som pensionerad domare, riskerar att straffas om hon säger något olämpligt om de nya lagarna.

– Det finns en allmän formulering om att man inte får bete sig på ett sätt som skadar ämbetets auktoritet. Men det som händer med det polska rättsväsendet är bara en liten del av ett mycket välplanerat systemskifte. Det leder i riktning mot en centralisering av makten i stort, säger hon.

Ewa Łętowska, juridikprofessor och pensionerad domare. Foto: Mikael Eriksson/SVT

EU-kommissionen kritisk

Reformerna har påkallat stark kritik från EU-kommissionen, som hotar dra in Polens rösträtt. Vice justitieminister Łukasz Piebiak slår ifrån sig kritiken.

– Kritiken är orättvis. Det största problemet för dem är att vi är en konservativ regering. Och därför är mäktiga europeiska politiker, som är liberala, arga på vår regering för det vi gör, säger han till Agenda.

Polen kommer inte att backa från reformerna, enligt Piebiak.

– Rättssäkerheten fungerar utmärkt i Polen. De har en annan åsikt, men vem avgör vad som har rätt? Kanske EU-domstolen i Luxemburg.

Vi ses i rätten, säger ni?

– Ja.

Agenda om den polska förintelselagen

I Agenda söndag 18 mars medverkar Jan Gross, polskfödd historieprofessor emeritus vid Princeton University i USA, för att diskutera den nya så kallade förintelselagen i Polen. Se det kl 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet