Fabriken för TospsilGlobal är nybyggd på gammal åkermark en bit utanför Warszawa. Det är ett familjeföretag som grundades av pappan som under kommunisttiden var kemiexpert på ett vetenskapligt institut, och nu drivs företagen vidare av barnen. Efter kommunismens fall har det vuxit fram en ny generation polacker som startat egna företag.
Kvalité och produktutveckling
– Vi kan inte konkurrera med Kina med lägre priser, utan det handlar om att ständigt ha bättre kvalité och att våra tekniker tillsammans med kunderna ständigt utvecklar nya och bättre produkter och produktionssätt. Vi måste hela tiden ligga ett steg före i produktutveckling, säger Jacek Padée som är försäljningschef och delägare.
– Lönekostnaden är bara tio procent av kostnaderna för vår tillverkning, så att vi fortfarande har låga löner i Polen räcker inte för att vi ska vara konkurrenskraftiga, säger försäljningschefen och delägaren Jacek Padée. Automatiserad produktion och egen specialtillverkning av avancerade gjutformar för silikonprodukterna, det är hans förklaring till företagets framgångar.
Konkurrerade ut Kina
Detaljer av silikon behövs för att hushållsapparater, bilar och olika elektriska apparater ska fungera.
– En stor kund flyttade för tre år sedan produktionen av en isoleringsring av silikon i vattenkokare till Kina, men de flyttade sedan produktionen till oss eftersom de fick kvalitetsproblem där, berättar Jacek Padée.
Välutbildade polacker
Företaget anställer nu runt 100 personer, och ett tiotal arbetar med forskning, utveckling och kundkontakter. Företaget har inga större problem att få tag i ingenjörer eller utbildad arbetskraft.
Vi svenskar kanske i första hand tänker på polacker som byggarbetare eller städpersonal, men faktum är att Polen har rader av universitet och tekniska högskolor.
– Att Polen har en av de mest välutbildade befolkningarna inom EU med en stor andel som har tagit examen på universitetsnivå är en förklaring till varför det går bra för polsk ekonomi, säger Maja Goettig som är ekonom på banken KBC i Warszawa.
Hon lägger till att olika stöd från EU:s utvecklingsfonder varit viktiga för att få igång ekonomin.
EU-lån till investeringar
Hemma hos företagaren Jacek Padée berättar han att också hans företag fått lån från EU för en del investeringar.
– Men som familjeföretag har vi varit försiktiga med lån och krediter, så efter tre år var allt återbetalt. Det har varit tur för oss polacker att vi inte drogs med i kredit- och lånecirkusen som en del andra länder. Som familjeföretag vill vi växa långsamt och inte bli för beroende av banker och långivare, säger han.