En person i uniform sitter vid ett bord under en presskonferens.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst 130 000 röster har köpts. Foto: SVT.

Polisen: Ryssland vill få Moldavien att rösta nej till EU

Publicerad

Ryssland försöker muta medborgare i Moldavien att rösta nej till EU-medlemskap.

Det uppger landets polis inför den stundande folkomröstningen.

– Om folk inte hade blivit köpta skulle vi utan problem rösta ja, säger Vera Stratulat i huvudstaden Chisinau.

Den 20 oktober går Moldavien till valurnorna för att rösta om EU-medlemskap.

Men landet är splittrat och polisen misstänker att Ryssland försöker påverka valet genom att köpa röster för motsvarande 150 miljoner kronor.

Enligt polischefen Viorel Cernauteanu har 130 000 medborgare fått överföringar som kan spåras tillbaka till den Ryska Federationen.

– Tro mig, om folk inte hade blivit köpta skulle vi utan problem rösta ja till att bli medlem i Europeiska unionen, men eftersom vi har klaner här finns det en splittring mellan de pro-ryska och de pro-europeiska. Det finns dem som är lätta att köpa, säger Vera Stratulat i huvudstaden Chisinau.

”Ingen skillnad på europeiska och ryska pengar”

Men folkomröstningen är viktig även för Europa. I veckan antog EU-kommissionen ett stödpaket på omkring 20 miljarder till Moldavien. Kommissionsordföranden Ursula Von der Leyen, som i veckan besökte landet, hävdar att Moldavien hör hemma i EU och uppmanar invånarna att använda sin röst.

– Om Ryssland hjälper oss är det brottsligt, men inte om Europa gör det. För oss är det ingen skillnad på europeiska och ryska pengar. Vi vill bara att folk ska ha det bra, säger den pro-ryska lokalprofilen Ivan Besarab som jobbar på ett tivoli i regionen Gagauzien.

Moldavien blev ett EU-kandidatland 2022 efter den ryska invasionen av grannlandet Ukraina.

Samma dag som folkomröstningen hålls även presidentval i landet. Den sittande presidenten, Maia Sandu ställer upp för omval och leder just nu i opinionsundersökningar, enligt nyhetsbyrån Reuters. Sandu ses som västvänlig och har kämpat för att Moldavien ska närma sig EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.