• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s team i Davos – Ronald Verhoeven och Rolf Fredriksson Foto: SVT

Politiker och storföretag bakom stängda dörrar

Uppdaterad
Publicerad

På World Economic Forum samlas många av världens politiska och ekonomiska tungviktare. SVT:s utsände Rolf Fredriksson ger sin bild av det alpina toppmötet.

Nu drar Cirkus Davos igång igen.  Cheferna för några av världens största företag får diskutera och mingla med några av världspolitikens främsta medan ekonomer och vetenskapsmän lägger fram sina framtidsscenarier.

Allt med hisnande snöklädda alper som dramatisk bakgrund. Det mesta får vi journalister följa lite på distans.

SVT i Davos

Dyrt för företagen

Jag är här för fjärde gången, det Världsekonomiska forumet organiseras för 43:e året.

För varje år är det allt större med allt fler deltagare. I år 1600 företagsledare där många betalar över en miljon kronor i avgift för att få olika fördelar och kunna skylta som partner till forumet. Andra företag betalar över 100.000 kr för att deras chefer ska få vara med här.

De har chans att gå på seminarier och lyssna till 45 stats- och regeringschefer och 300 ministrar och höga statstjänstemän från över 100 länder.

Från universitet och tankesmedjor kommer 150 ekonomer och vetenskapsmän. 200 av cheferna i världens största medieföretag deltar i Davos.

Eldorado för avreglering

Från början var forumet ett storföretagens eldorado där det predikades avregleringar, privatiseringar och fri konkurrens. Men det har hela tiden också funnits tal om företagens samhällsansvar, och det världsekonomiska forumets motto är det stolta ”Bidrar till att förbättra världen”.  Så det talas också om miljö- och klimathot, sjukdomar och epidemier, bristande utbildning, ökande ekonomiska klyftor.

Kontroversiellt är att banker som Goldman-Sachs och schweiziska UBS är bland organisatörerna, banker som kritiseras för att ha riggat  räntor och att ha bidragit till ökad spekulation under finanskrisen.

Kontroversiellt är också att företag som Coca-Cola har sin styrelseordförande som en av sex huvudordföranden för forumet. Coca-Cola som i sig är en symbol för amerikanska storföretag som många tycker bidrar till dåliga matvanor.

Camerons EU-tal stort

Men hit kommer nu ovanligt många regeringschefer från Afrika och här finns många representanter för de växande ekonomierna i Kina och Indien. Hit kommer både Tysklands Angela Merkel och Storbritanniens David Cameron.

Cameron framträder här i Davos på torsdag efter sitt stora Europa-tal, och Camerons tal och EU:s framtid lär bli en stor fråga här.

Bakom stängda dörrar

De flesta möten, debatter och seminarier sker bakom stängda dörrar dit vi ackrediterade journalister inte har tillträde. Och det är just detta deltagarna säger sig uppskatta, att kunna ordna möten och informella samtal utan att det blir stor uppmärksamhet.                           

Regeringen gillar Davos

Från Sverige kommer bl.a. chefer från Investor, SEB, Vattenfall, Volvo och Ericsson. Dessutom ska författaren Henning Mankell berätta varför han vigt sitt liv åt att vara författare.

Den borgerliga regeringen har kommit att gilla Davos och hela fyra ministrar är än en gång på plats; statsministern, utrikesministern, finansministern och biståndsministern.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ska diskutera arbetslöshet i ett öppet seminarium, och sen ska han diskutera kvinnors användande av digitala medier med informationsministern i Azerbajdzjan.

Trots att mycket sker i slutna rum så är några seminarier och debatter  alltså öppna.  Vi journalister hoppas fånga upp något av stämningar och prognoser, svaret på frågan hur kommer världsekonomin att se ut under 2013.

Och med så många höjdare på plats brukar något spännande läcka ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT i Davos

Mer i ämnet