Polska köttfusket – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjanden i Polen om slakt av sjuka kor och bristande kontroll av köttet har väckt starka reaktioner. Detta är vad som har hänt.

  • En journalist från det undersökande programmet Superwizjer tar anställning vid ett misstänkt slakteri och avslöjar missförhållanden. Han ser kor som var så sjuka att de inte kunde stå på benen släpas in för slakt i anläggningen.
  • Smygtagna bilder visar hur personalen skär bort tumörer och trycksår, och stämplar köttet som tjänligt som människoföda. En veterinär ska ha skrivit under de intyg som krävs för försäljning, utan besiktning. Det strider mot den gemensamma lagstiftningen inom EU.
  • Polska myndigheter stänger slakteriet och avskedade de ansvariga veterinärerna. Polisen inleder en förundersökning, även mot ytterligare ett slakteri.
  • Ett särskilt varningssystem inom EU slår larm och man börjar undersöka till vilka länder och företag som köttet sålts. Det visar sig att köttet sålts till tio EU-länder, däribland Sverige, som köpt 240 kilo.
  • Livsmedelsverket konstaterar att nötköttet köpts av fyra köttimportföretag i Sverige. De kontaktas av ansvariga myndigheter.
  • Ett av företagen har sålt 14 kilo till en restaurang i Uppsala där köttet konsumerats. Vid två av de andra importföretagen stoppas vidareförsäljning av partiet av nötkött. Kontroll pågår av ett matföretag i Huddinge, utanför Stockholm.
  • Polska myndigheter beslutar att införa kameraövervakning i alla slakterier och anslår 280 miljoner kronor för att öka kontrollen, bland annat med fler veterinärer.
  • EU beslutar att skicka egna inspektörer till Polen.
  • Här kan man se det polska undersökande reportaget översatt till engelska.
  • 85 kilo av det obesiktigade köttet har serverats på 6 restauranger i Stockholmsområdet, enligt Livsmedelsverkets utredning.
  • Köttet fanns med i ett större parti om 1 100 kilo, vilket enligt Livsmedelsverket nu är destruerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polska köttfusket

Mer i ämnet