Kineser ska bedömas bland annat efter vad de handlar och hur de beter sig i trafiken. Foto: Lee Jin-man/TT

Professor: Inte så uppseendeväckande i Kina

Publicerad

Kinas planer på ett så kallat socialt kreditsystem som ska betygsätta medborgarna efter hur de lever har väckt stor uppmärksamhet i omvärlden, men kineserna själva höjer inte på ögonbrynen, säger professor Johan Lagerkvist.

Om två år ska Kinas alla medborgare rankas i ett så kallat socialt kreditsystem där man får eller blir av med poäng beroende på hur väl man sköter sig inom olika områden i livet. Hur många poäng man har avgör sedan vilka funktioner i samhället man har tillgång till.

Internationellt har systemet beskrivits som en del av ett orwellskt övervakningssamhälle, men i Kina är det inte många som är oroliga, säger Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet.

– Förklaringen är att det finns en otroligt stor censurapparat och en propagandaapparat. Människor invaggas i ett förtroende för staten, och tror att det bara är människor som är ociviliserade som behöver oroa sig. Det är en minoritet av kineserna som oroar sig för integritet och yttrandefrihet.

”Inte en helt ny sak”

Fan Dandan är en av dem som tycker att systemet är bra. I den australiska dokumentären ”Leave no dark corner” säger hon att den kinesiska regeringen redan har mycket information om sina medborgare.

– Jag tror att människor vill ha ett tryggt och stabilt samhälle. Om kameror installeras i varje hörn av vårt samhälle, kommer jag att känna mig tryggare.

Poängsystemet väntas omfatta alla medborgare först år 2020, men testas redan i vissa kommuner och av en handfull företag. Fan Dandan har själv höga poäng. Som belöning slipper hon bland annat betala depositionsavgift när hon bokar hotell eller hyr bil.

– För mig är det sociala kreditsystemet inte en helt ny sak. Jag tror att det alltid har varit där, men nu är det mer effektivt.

”En god människa kan också hamna i kläm med rättvisan”

Johan Lagerkvist menar att även kineser som sköter sig har anledning att vara oroliga.

– En god människa kan också hamna i kläm med rättvisan någon gång. Man kan drabbas av maktmissbruk eller korruption och om man då protesterar kan följden bli bestraffningar som är inbyggda i den här typen av övervakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.