För att hindra skenande kostnader för sjukpenningen så införde regeringen 2015 ett nytt mål: Försäkringskassan skulle inte betala ut mer än nio dagar i snitt per person och år.
Och regeringen lyckades bryta utvecklingen. Totalt har sjuktalen vänt ner – detta trots att gruppen som varit sjukskrivna i mer än 2,5 år växt efter att den så kallade stupstocken, den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, tagits bort.
Förklaringen till att det totala sjuktalet ändå sjunker är att antalet som varit sjukskrivna kortare tid minskar så mycket mer.
”Ganska stark politisk styrning”
Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, menar att minskningen hänger tätt ihop med regeringens nya mål eftersom Försäkringskassan pressas att avslå ansökningar om sjukpenning.
– Jag skulle säga att det är regeringens mål som pressar på. Det finns en, skulle jag vilja påstå, ganska stark politisk styrning från regeringen in till Försäkringskassan, där man i princip talar om för förvaltningsmyndigheten hur många som ska ha rätt att få sjukpenning under ett år och det strider mot alla principer i en rättsstat.
SVT:s Agenda har också pratat med en handläggare på Försäkringskassan som bekräftar att det på hennes kontor lönar sig för handläggarna att neka sjukpenning.
– 9,0 för mig, och säkert också för mina kollegor, är ett signalord för avslag. 9,0 – då vet vi att det handlar om avslagsstatistik, säger handläggaren, som vill vara anonym.
Facket: Finns en absolut koppling
Även facket som företräder handläggarna på Försäkringskassan menar att regeringens mål ökar pressen på att handläggarna ska ifrågasätta den som söker sjukpenning.
– Ja vi tror att det finns en absolut koppling, säger Siv Norlin, sektionsordförande för ST.
Men Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör och chef på avdelningen för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, håller inte med om den kopplingen.
– Jag kan förstå vad du säger, men i Försäkringskassans styrning så finns inte det här som ett lönekriterium, vi styr inte mot “9,0”. Men jag kan förstå när du beskriver att det kan se ut som en logisk kedja.
Socialminister Annika Strandhäll (S) frågas ut i söndagens Agenda, 21:15 i SVT2 och i SVT Play.
Förändringar i sjuktalen
De senaste två åren har antalet som varit sjukskrivna i mer än 2,5 år ökat. En stor förändring är att den så kallade stupstocken tagits bort, det vill säga den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Den togs bort 1 februari 2016.
Antal som varit sjukskrivna mer än 2,5 år:
- December 2015: ca 2 700
- December 2017: ca 29 000
Samtidigt minskar antalet i övriga grupper som varit sjukskrivna kortare tid. Därför minskar det totala antalet sjukskrivna.
Totalt antal sjukskrivna:
- December 2015: ca 194 200
- December 2017: ca 179 100
Källa: Försäkringskassan.