För ungefär en vecka sedan gick Handelsfacket tillsammans med lokala politiker i marsch till H&M:s kontor på Manhattan i protest mot arbetsvillkoren. Foto: RWDSU

Protester mot arbetsvillkoren på H&M i New York

Uppdaterad
Publicerad

På Manhattan och runt Times Square myllrar det av turister och New York-bor, alla tider på dygnet. Här har flera av H&M-butikerna öppet till sent på kvällen. Butiksbiträdet Artavia Milleo både stänger sin butik vid 23-tiden och öppnar tidigt dagen efter. Något som kallas för ”clopening” i USA. Det har flera butikskedjor slutat med, men inte H&M.

Butiksbiträdet Artavia Milleo tillbringar många timmar på tunnelbanan. Foto: Rebecca Randhawa Bergmark

– Tunnelbanan går inte så ofta på kvällen, jag är hemma efter midnatt. Då ska jag duscha, äta något och gå ner i varv. Vanligtvis sover jag i tre, fyra timmar. Sedan måste jag upp igen och åka till jobbet vid fem-tiden på morgonen, berättar Artavia när vi träffar henne på tunnelbanan.

Trots att Artavia jobbar heltid bor hon hemma hos sin mamma i Brooklyn, då lönen inte räcker till. Hon kan inte ta ett andra jobb, eftersom hon förväntas vara stand by under helger. Något hon inte får betalt för.

– Schemat gör att jag är konstant trött. Jag har inget liv vid sidan om jobbet. Att skaffa barn är inte ens att tänka på, säger hon.

Demonstrationer på Manhattan

Artavia var en av ett 100-tal butiksbiträden som demonstrerande för bättre arbetsvillkor utanför H&M:s största butik på Manhattan i juni. Efter tio år på företaget har hon bestämt sig att säga upp sig, om det inte sker en förändring.

För ungefär en vecka sedan gick Handelsfacket tillsammans med lokala politiker i marsch till H&M:s kontor på Manhattan i protest mot arbetsvillkoren. Foto: RWDSU

– H&M brukade vara ett företag som brydde sig om sina anställda, de betalade okej löner och schemalade oss på ett schysst sätt. I dag bryr de sig inte längre, allt handlar bara om pengar. Många har redan slutat, säger hon.

Butiksbiträdena har stöd från handelsfacket RWDSU i USA, som bland annat kräver att H&M slutar med ”clopenings”.

– H&M är sämst av de stora klädjättarna i New York. Varken Zara eller Macys schemalägger på detta sätt. Vi vill att H&M behandlar sina anställda här på samma sätt som de gör med de anställda i Sverige. New York är klädhuvudstaden i världen. Försämras villkoren här kommer det sprida sig till andra platser, säger fackordförande Stuart Appelbaum.

Majoritet av New Yorks lokalpolitiker skrev under ett protestbrev

Protestbrevet mot arbetsvillkoren på H&M i New York. Foto: Andreas Zernell

För ungefär en vecka sedan gick Handelsfacket tillsammans med lokala politiker i marsch till H&M:s kontor på Manhattan. I protest mot arbetsvillkoren lämnade man över ett brev adresserat till företagets vd Karl Johan Persson i Sverige.

Brevet avslutades med en uppmaning till företaget att fullfölja förhandlingarna och nå rättvisa villkor.

En majoritet av politikerna i stadens motsvarighet till kommunfullmäktige skrev under brevet. En av dem är Manhattanpolitikern och demokraten Keith Powers.

– Jag representerar den rikaste stadsdelen här i New York. Samtidigt finns det de som arbetar här som inte ens klarar sig på sin lön. Vi vill se att de kan klara sig på sin lön och har bra arbetsvillkor om de jobbar heltid, säger han.

Men H&M följer ju lagen, måste ni inte ändra lagen då?

– De flesta företag lägger sig inte på en miniminivå utan vill att deras anställda ska må bra. Men blir det inte bättre får vi titta på att ändra lagstiftningen lokalt. Det har vi gjort inom exempelvis snabbmatsbranschen, säger han.

”Sker inga seriösa förhandlingar”

H&M avböjer en intervju med SVT Nyheter men skriver i ett mejl att ”H&M har alltid strävat efter att erbjuda alla anställda en bra arbetsplats med konkurrenskraftiga löner och förmåner.”

Det har inte funnits något avtal mellan parterna sedan slutet av maj. H&M skriver att det pågår förhandlingar med facket. Men enligt Handelsfacket har det inte skett några förhandlingar på flera veckor.

– H&M svarar inte oss längre. Det sker inga seriösa förhandlingar. Det är tydligt att H&M Amerika inte är intresserade av att nå en lösning. Vi vill att den svenska ledningen tar över, säger fackordförande Stuart Appelbaum.

Amerikanska Handelsfackets krav på H&M

1. Slut på ”clopenings”. De anställda får minst 10,5 timmars vila mellan arbetspassen.

2. Inte mer än fem schemalagda arbetsdagar på raken. I dag kan de anställda schemaläggas upp till åtta dagar på raken, enligt facket.

3. Fler garanterade timmar för deltidsanställda, ett minimum mellan 14 och 18 timmar per vecka. I dag garanteras en deltidsanställd endast åtta timmar per vecka, enligt facket.

4. Tandvårds- och synförsäkring för de anställda. Enligt facket skulle det kosta H&M en dollar i månaden per anställd.

5. Löneförhöjning med 50 cent i timmen för anställda som arbetat i minst tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.