Massivt demonstrationståg rör sig längs en bred gata i centrala Buenos Aires, omgiven av klassiska arkitektoniska byggnader, med stora folkmassor täckande gatan och en historisk byggnad i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstrerade i Argenstinas huvudstad Buenos Aires. Foto: TT

Protester mot Milei efter homofoba uttalanden i Davos

Publicerad

Tusentals argentinare demonstrerade på lördagen mot president Javier Mileis uttalanden om homosexuella och transpersoner på Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos tidigare i januari.

I sitt tal sade Milei bland annat att ”woke-ideologin” var en ”cancer som måste tas bort”. Han talade även om ”könsideologi” och sade att det ”i sin mest extrema form är barnmisshandel. De är pedofiler”.

Milei hävdade också felaktigt att barn så unga som fem år blev ”stympade” genom hormonbehandlingar av föräldrar som ansåg att barnen hade fel kön. I Argentina är könskorrigerande behandlingar tillåtet från 16 års ålder.

I demonstrationståget som gick under parollen ”Federal marsch för antifascistisk och antirasistisk stolthet” återkom skyltar och banderoller med texter som ”Make Argentina gay again” och ”rättigheter är inte förhandlingsbara”.

– Det regeringen sa i Davos är förskräckligt. Vi har demokrati. Det betyder att majoriteten styr men att man respekterar minoriteterna, säger demonstranten Susana Botero.

Redan förra lördagen samlades tusentals hbtq-aktivister för att protestera mot presidentens uttalanden, vilket Buenos Aires Herald rapporterade om.

Den ultraliberale högerpopulisten Javier Milei har sedan han tillträdde som president för drygt ett år sedan förbjudit offentliganställda att använda könsneutralt språk, avskaffat landets jämställdhetsdepartement och avskedat transpersoner från offentliga tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.