Sälar i Sydafrika

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vilken påverkan rabiesutbrottet kan få i videon. Foto: Jason Boswell/Deep Sea Reporter

Rabiesutbrott bland sälar i Sydafrika – attackerar människor

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har antalet fall av aggressiva sälar i Sydafrika ökat. Det menar forskarna beror på ett rabiesutbrott bland sälpopulationen, rapporterar Deep Sea Reporter.

– Det var inte bara aggressiva – de förföljde allmänheten på ett sätt som man sällan ser vilda djur göra, säger Tess Gridley, forskare och grundare av forskarkollektivet Sea Search.

Sälarna längs kusten i Sydafrika har attackerat både människor och varandra, och minst 17 fall av rabies har identifierats bland sälarna. Forskare i Sydafrika arbetar nu för att förhindra ytterligare spridning av rabies bland sälpopulationen.

– Vår största oro just nu är att detta sprids till en annan art av marina däggdjur, säger Tess Gridley, grundare av Sea Search.

Rabies är en mycket dödlig virussjukdom som påverkar det centrala nervsystemet och kan överföras från djur till människa via saliv, oftast genom bett. När symtomen väl har börjat visa sig är sjukdomen nästan alltid dödlig.

Hör mer om rabiesutbrottet bland sälarna i Sydafrika i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.