Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En afghansk kvinna och hennes dotter på ett biståndsfinansierat barnsjukhus i huvudstaden Kabul. Arkivbild från 2021. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Rädda Barnen om talibanbeslutet: ”Barn kommer att dö inom en vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Talibanernas julbeslut om att stoppa afghanska kvinnor från att arbeta i hjälporganisationer kan få förödande konsekvenser – inte minst för de 13 miljoner barn som behöver akut hjälp för att överleva.  

– Barn kommer att dö inom de närmaste tio dagarna om talibanerna inte häver sitt beslut, varnar Rädda Barnens operativa chef David Wright.

Över 13 miljoner barn i Afghanistan behöver akut hjälp för att överleva. Landet  står framför väldens värsta ekonomiska kris, och fattigdom och hunger är vid utspridd bland de 40 miljoner invånarna. Ändå har landets talibanregering beslutat om att förbjuda kvinnor från att arbeta i landets hjälporganisationer och därmed både inskränkt deras möjlighet till att försörja sig och hjälpa andra i nöd.

Resultatet? Flera hjälporganisationer har behövt pausa sin verksamhet.

– Vi kan helt enkelt inte nå de mest utsatta kvinnorna och barnen utan våra kvinnliga kollegor, säger Rädda Barnes operativa chef, David Wright. 

Han betonar även att Rädda Barnen, och andra hjälporganisationer som behövt pausa sin verksamhet, inte har gjort det för att sätta press på talibanerna. Beslutet är endast taget utefter deras möjlighet att leverera bistånd.

– Vi arbetar med kvinnor och barn i ofta väldigt konservativa områden. Då är det inte acceptabelt för ett helt manligt team att gå in i byn, säger Wright. 

Tusentals barn i risk att dö av hunger

Rädda barnens aktiviteter når dagligen över 30 000 barn. Vi vill inte sluta hjälpa dessa barn, säger Wright, men tar inte talibanerna tillbaka sitt beslut då kan det få förödande konsekvenser.

– Vi har ungefär en vecka innan barn kommer börja att dö som ett resultat av detta beslut, varnar han. 

Totalt får ungefär 20 miljoner invånare bistånd av olika hjälporganisationer för att överleva, enligt Reuters.

”Talibaner och vi har samma mål” 

Hjälporganisationer är alltid beroende av statens godkännande för att kunna verka i ett land, säger Wright. Därför har vi gått ihop med andra hjälporganisationer, inklusive FN, för att förtydliga för talibanerna att vi har samma mål och att beslutet måste hävas för att det afghanska folket ska ha en chans, säger Wright.

Det handlar inte bara om landets kvinnor, som är särskilt utsatta, utan även om de miljontals barn som lider under hunger och behöver medicinskt bistånd. 

– Vi arbetar alla mot samma mål, nämligen att förbättra och hjälpa afghanska barn att uppnå sin fulla potential. Den bästa vägen framåt är att talibanerna upphäver det beslutet, säger David Wright.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.