• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Räddningspersonal har arbetat med att undsätta den skadade grottforskaren sedan i måndags. Foto: TT

Räddningsinsats i grotta avbruten

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som skickats ned för att nå den skadade grottforskaren Johann Westhauser som sitter fast i Tysklands djupaste grotta har tvingats avbryta räddningsinsatsen.

Under onsdagen inleddes ett räddningsförsök då ett team med en läkare skulle försöka ta sig ned till den skadade grottforskaren för att avgöra om han skulle klara en transport upp genom grottsystemet. Men enligt tyska tidningen Bild fick insatsen avbrytas under onsdagsförmiddagen eftersom teamet inte lyckats ta sig fram till den skadade mannen.

Johann Westhauser, 52 år gammal en van grottklättrare, skadade sig i huvudet och bröstet vid ett ras i Riesending-grottan i söndags och har inte kunnat ta sig därifrån. Han hade med sig två forskarkollegor varav en kunde ta sig upp för att larma. Klättringen till platsen där den skadade mannen befinner sig tar 12 timmar och ligger nästan en kilometer under jord.

I Bild beskrivs förhållandena i grottan som mycket svåra, med temperaturer nära noll och svåra passager att ta sig igenom, bland annat finns ett ställe där man måste åla på magen och vrida huvudet åt sidan för att kunna ta sig igenom. Räddningsinsatsen planeras ta minst sex dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskare fast i grotta

Mer i ämnet