Turkiska akademiker förbjuds att åka på jobbresor tills vidare, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till statliga turkiska medier. De som redan befinner sig utomlands ska återvända hem så snart som möjligt.
Förbudet utfärdades av landets skolstyrelse och kommer efter de senaste dagarnas besked om att 21.000 lärare får sina legitimationer indragna och över 1.500 institutionsledare vid turkiska universitet sparkas. Utbildningsdepartementet har också avskedat 21.700 personer anställda i statliga skolor över hela landet.
Hemmaplan för Gülen
Utbildningsväsendet är starkt kopplat till Gülenrörelsen, som regeringen anklagar för att ligga bakom kuppen, och det är därför det drabbas extra hårt i utrensningarna, säger Michael Sahlin, tidigare ambassadör till Turkiet och Turkietkännare vid Stockholms universitet, till SVT Nyheter.
– Utbildningsväsendet har varit en hemmaplan för Gülenrörelsen. De har skolor överallt i världen och producerar ofta mer kvalificerade studenter än andra skolor. På så sätt har de kunnat få egna lojalister överallt. Att man utfärdar reseförbud kan bero på att man vill ha akademikerna på plats för att kunna göra fler utrensningar.
”Förberett sedan tidigare”
Omvärlden har varit misstänksam mot den fart med vilken den turkiske presidenten Erdogan har slagit till mot påstådda Gülenanhängare efter kuppen. Bland annat EU har hävdat att det redan fanns listor på de personer man ville rensa ut ur det offentliga livet. Även Michael Sahlin tror att utrensningarna var förberedda innan militärkuppen och att militärens hafsiga försök att ta över makten berodde på att man ville hinna slå till innan president Erdogan började med utrensningarna.
– Detta märkliga kuppförsök har gett Erdogan en förevändning att gå vidare med sina utrensningar. Man går fram med storhåven och gör en massa saker för att bli av med Gülenanhängare eller bara de som inte stödjer regeringen.
På kollisionskurs med akademiker sedan tidigare
President Recep Tayyip Erdogan kom på kollisionskurs med turkiska akademiker redan tidigare i år när 1.128 av dem undertecknade ett brev i vilket de kritiserade Turkiets behandling av sin kurdiska befolkning. Flera dussin av dem blev åtalade eller förlorade sina jobb. De praktiska och politiska följderna av massgripandena är nästan omöjliga att föreställa sig, menar Michael Sahlin.
– Det här innebär en svår åderlåtning av kvalitetskomponenter i den turkiska förvaltningen när dessa kompetenta krafter försvinner.
Hur man ska bära sig åt för att ersätta de tusentals dekaner, jurister och domare som har avsatts är fortfarande oklart, säger Michael Sahlin. Det går i nuläget inte att se ett slut på utrensningarna eller hur Erdogan ska fortsätta när de delar av allmänheten som fortfarande är omskakade av kuppförsöket drar tillbaka sitt stöd. Presidenten har lovat att leverera ”ett viktigt beslut” senare i dag, efter ett möte med säkerhetsrådet.
– Nu har man gått så långt landet tål och det finns en risk för att man hamnar i en ond spiral. Behandlingen har varit så hårdhänt att man skapat sig nya fiender. Jag känner en stark oro för vad som kommer hända och hur man ska sätta punkt för det.