Rousseff – gerillakämpe och president

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det som gjorde Dilma Rousseff till en bra marxistisk gerillasoldat, envishet och mod, var det som hindrade henne att klara jobbet som president i Brasilien. Det menar de välvilligt inställda som känner henne sedan förr.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Hennes kritiker däremot menar att hon har försökt dölja underskott i budgeten på ett olagligt sätt, för att vinna valet 2014.

Dilma Rousseff, Brasiliens första kvinnliga president, tvingas nu från makten i sex månader för att ställas inför riksrätt. Det innebär troligtvis också slutet för Arbetarpartiets 13 år vid makten i Brasilien.

Brasiliens president inför riksrätt

Brasilien som haft en stark och framgångsrik ekonomi har nu drabbats av den värsta lågkonjunkturen på årtionden, med en ökande arbetslöshet. De ekonomiska motgångarna och starka högervindar i politiken är det som eldat på kritiken mot Dilma Rousseff.

Hon anklagas för att ha lånat från statliga banker för att täcka underskott i budgeten. Något hon hävdar att hennes föregångare också gjort tidigare.

Korruptionsskandaler

En enorm korruptionsskandal som berör det nationella oljebolaget Petrobras och flera ledande personer inom Arbetarpartiet, har också gett presidentens motståndare ammunition att använda mot henne.

Men Dilma Rousseff själv har inte anklagats för att ha berikat sig på olagliga vägar. Hon är knappast korrupt enligt brasiliansk standard, där traditionen att köpa röster och favörer i politiken och i affärslivet är stark.

Men hon har ärvt problemet från sin föregångare Luiz Inacio Lula da Silva och hon har inte lyckats få stopp på det.

Brist på erfarenhet

Dilma Rousseff hade egentligen inte så stor politisk erfarenhet när hon valdes som ledare för partiet av den avgående president Lula.

Och under sina mer än fem år vid makten har hon visat prov på en tuff och oförsonlig ledarstil. Hon har inte alls haft Lulas förmåga att övertyga sina motståndare och bygga allianser. Hon har heller inte haft hans charm.

Och det är något hon som kvinna fått utstå mycket kritik för. Själv menar hon att angreppen mot henne är typiskt för det brasilianska machosamhället.

Marxistisk gerilla

Dilma Rousseff har en bakgrund som marxistisk gerilla från 70-talet. Hon och det som sen skulle bli Arbetarpartiet bekämpade militärstyret i Brasilien.

Dilma Rousseff sattes i fängelse och utsattes där för tortyr och sexuella övergrepp. Hon väckte stor respekt hos sina politiska medfångar för att hon aldrig angav någon.  Men hennes orubblighet och integritet visade sig inte vara en lika bra tillgång som landets president.

Dilma Rousseff får nu kliva ner i sex månader i väntan på rättegången mot henne. Hennes vice president den centerpartistiska Michel Temer, som brutit med henne,  tar över under tiden. Han ses också som en kommande ledare.

Det är fortfarande oklart om hon kommer att fällas i en riksrätt. Gör hon inte det kan hon i princip återgå till sitt presidentämbete fram till december 2018.

Krisen har förlamat landet

Den politiska krisen och striden om presidentmakten som pågått i månader har förlamat landet.  Brasilien har redan svåra problem med ekonomin och med zika-virusepidemin. Dessutom inleds snart sommar-OS i Rio de Janeiro.

Ett gigantiskt projekt som haft stora problem med byggande av infrastruktur. Och kriminaliteten i Rio skapar också osäkerhet inför spelen.

Det är tveksamt om avsättandet av Dilma Rousseff kommer att skapa stabilitet och få igång ekonomin. Tvingas hon i opposition nu kan det bli en utdragen kamp där hon anklagar sina politiska motståndare för att ha avsatt henne på olagliga grunder.

Själv kallar hon avstängningen för en kupp.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brasiliens president inför riksrätt

Mer i ämnet