• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Militär står intill utbränd bil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tredjedel av staden Jasper förstördes i branden. Foto: Reuters

Ruiner efter skogsbranden i Jasper – en tredjedel av staden förstörd: ”Det är omskakande”

Publicerad

Branden som plöjt genom staden Jasper, i delstaten Alberta i västra Kanada, har lämnat ruiner efter sig.

Utbrända bilar och hus som jämnats med marken kan ses när nya bilder släppts från staden.

– Det är omskakande, säger borgmästaren Richard Ireland till reportrar på plats.

Det är de enorma skogsbränderna i delstaten Alberta som slukat stora delar av staden Jasper som ligger i nationalparken med samma namn. Bilder från platsen visar utbrända bilar och hela kvarter som slukats av branden, Sedan i måndags har 25 000 människor, av dem 5 000 bofasta invånare, tvingats på flykt.

Under fredagen besökte borgmästaren, regeringsföreträdare och provinsföreträdare det drabbade området och bevittnade förödelsen med egna ögon.

– Någonstans här inne finns ett fotografi av mig med en födelsedagstårta som sitter på flyttkartonger när jag var två år gammal, sa borgmästaren, Richard Ireland, när de stannade framför det som en gång var Irelands familjehem.

– Det är så många andra som kommer att gå igenom samma sak.

Tredjedel av staden förstörd

Albertas provinsminister Danielle Smith sa på en gemensam presskonferens i Jasper att de största strukturella skadorna är koncentrerade till den västra sidan av staden.

– Vår preliminära observation visar att cirka 33 procent av Jasper townsite utstått total eller delvis strukturell förlust, säger provinsministern Danielle Smith på en presskonferens.

– All viktig infrastruktur verkar vara skyddad, inklusive sjukhuset, båda grundskolorna och gymnasiet, aktivitetscentret och reningsverket.

Danielle Smith betonar också att branden som härjat genom Jasper stad och nationalpark fortfarande är utom kontroll, men tack vare regn och svalare temperaturer har branden nu dämpats betydligt.

– Det är fortfarande osäkert för människor att återvända. Vi kan inte ha obegränsad återinträde i parken vid denna tidpunkt.

Flera bränder i provinsen

Alberta kämpar just nu mot 176 skogsbränder, varav 50 är utom kontroll, rapporterar Reuters. Flera av bränderna ligger nära gränsen till delstaten British Columbia, även det i västra Kanada, där över 400 skogsbränder härjar.

Kanadas minister för krisberedskap, Harjit Sajjan, sa på presskonferensen i Jasper att 2,3 miljoner hektar brunnit i bara Alberta. Han sa även att det över hela Kanada pågår cirka 1 160 aktiva skogsbränder varav 280 för nuvarande är utom kontroll.

Branden i Alberta kan bli den mest förödande sedan branden i Fort McMurray 2016 som tvingade alla 90 000 invånare att evakuera och förstörde 10 procent av stadens byggnader, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.